Daca locuiesti la tara si vrei sa ai apa curenta in casa si in gradina, probabil ca ai nevoie de un hidrofor. Un hidrofor este un echipament care, prin intermediul unei pompe poate aspira apa dintr-o fantana sau dintr-un rezervor si o poate trimite la locurile de consum (robinete, apa toaletei etc.), cu o presiune constanta si suficienta. Astfel, poti folosi apa pentru a spala, a gati, a uda plantele sau a face alte activitati casnice sau chiar agricole.


Dar, cum sa alegi cel mai bun hidrofor pentru nevoile tale? Ce criterii trebuie sa iei in considerare? Ce tipuri de hidrofoare exista si care sunt avantajele si dezavantajele lor? Cum sa instalezi si sa intretii corect un hidrofor?


In acest articol, iti vom oferi un ghid complet pentru alegerea si utilizarea celor mai bune hidrofoare si vom discuta despre caracteristicile tehnice, calitatea si durabilitatea materialelor, functiile si dotarile suplimentare. De asemenea, iti vom prezenta cateva recomandari de hidrofoare conform parerilor expertilor in domeniu, modele care sunt deja apreciate de utilizatori. 


Daca vrei sa afli care sunt cele mai bune hidrofoare, citeste in continuare acest articol. Vei descoperi informatii utile si sfaturi practice, care te vor ajuta sa faci cea mai buna alegere pentru casa si gradina ta.


Cuprins


1. Cele mai bune hidrofoare - Clasament Top 3 

2. Cum sa alegi un hidrofor bun dupa parerile specialistilor?

3. Marcile recomandate de hidrofoare bune conform specialistilor eGospodarul.ro

3.1 Marca DDT

3.2 Marca Detoolz

3.3 Marca Micul Fermier

4. Cateva detalii si recomandari despre instalarea si intretinerea hidrofoarelor

5. Intrebari frecvente si raspunsuri despre hidrofoare



1. Cele mai bune hidrofoare - Clasament Top 3

Atunci cand vrei sa fii sigur ca alegi un hidrofor de calitate, ar trebui sa acorzi putin timp studierii caracteristicilor, avantajelor si dezavantajelor modelelor existente pe piata. Iata de ce, am realizat urmatorul top al celor mai bune hidrofoare recomandate de specialistii in domeniu, top pe care il poti studia in cele ce urmeaza. Cu siguranta vei lua o decizie inspirata alegand unul din modelele prezentate.



cel mai bun hidrofor - HIDROFOR 24 LITRI, DDT, AUTOJET80S, 1500 W, 3000 L - H, POMPA FONTA

cel mai bun hidrofor - HIDROFOR AUTO-JET DP550 MICUL FERMIER, 750 W, REZERVOR 24 L

cel mai bun hidrofor - HIDROFORUL DETOOLZ , 0,75KW 1HP, AUJS 100

Produs

Hidrofor 24 Litri, Ddt, Autojet80s, 1500 W, 3000 L/H, Pompa Fonta


Hidroforul Detoolz , 0,75kw/1hp, Aujs 100

Hidrofor Auto-Jet Dp550 Micul Fermier, 750 W, Rezervor 24 L


Caracteristici

Material: Otel, fonta

Utilizare: Rezidential;

Tip curent: Monofazat;

Culoare: rosu/turcoaz;

Inaltime maxima de refulare: 40m;

Viteza maxima (rpm): 2850;

Tensiune alimentare: 220 V;

Putere: 1500 W;

Adancime maxima de aspiratie: 9m;

Debit maxim: 3000 l/h;

Diametru racord refulare/aspiratie: 1 inch/1 inch;

Capacitate vas expansiune: 24 l;

Clasa de protectie: IP68;

Temperatura maxima: 35 grade C;

Nivel de zgomot: 45dB;

Garantie: 24 luni;


Material arbore motor: otel carbon;

Utilizare: Rezidential, apa curata;

Tip curent: Monofazat;

Culoare: verde;

Inaltime maxima de refulare: 45m;

Turatie maxima (rpm): 2850;

Tensiune alimentare: 220 V;

Putere: 0.75 kW;

Adancime maxima de aspiratie: 9m;

Debit maxim: 55l/min sau 3300l/h;

Diametru racord refulare/aspiratie: 1 inch/1 inch;

Volum butelie: 24 l;

Clasa de izolatie : IP54;

Temperatura maxima: 35 grade C;

Nivel de zgomot: 75dB;

Dimensiune: 53.5x34 x58.5 cm;

Garantie: 24 luni;


Material: Otel, fonta

Utilizare: Rezidential;

Tip curent: Monofazat;

Culoare: rosu/albastru;

Inaltime maxima de refulare: 40m;

Viteza maxima (rpm): 2900;

Tensiune alimentare: 220 V;

Putere: 0,75 kW / 1,01 CP;

Adancime maxima de aspiratie: 24m;

Debit maxim: 2,3 mc/h;

Diametru racord refulare/aspiratie: 1 inch/1 inch si 1/4;

Capacitate vas expansiune: 24 l;

Garantie: 24 luni;



PRO

- putere suficienta pentru uz domestic si mici sisteme de irigatie in agricultura sau horticultura;

- lucru in regim automat cu presiune asigurata de presostat;

- motor puternic care ofera debit ridicat de apa;

- model cu autoamorsare - completare automata cu apa;

- usor de instalat si de manevrat;

- greutate redusa;

- adancime mare de aspiratie;

- motor puternic care poate oferi o presiune buna a apei;


Contra

- vasul de expansiune poate fi considerat prea mic pentru proiecte de irigatii de anvergura.

- clasa de izolatie poate fi considerata redusa.

- pretul poate fi considerat ridicat.


Vezi AICI preț

Vezi AICI preț

Vezi AICI preț

2. Cum sa alegi un hidrofor bun dupa parerile specialistilor?

Asa cum deja stii, un hidrofor este un dispozitiv care iti poate asigura o alimentare constanta si eficienta cu apa, indiferent de sursa ta (fantana, rezervor etc.). Dar, pentru a beneficia de toate avantajele unui hidrofor, trebuie sa stii cum sa-l alegi corect, in functie de nevoile tale. Iata ce criterii trebuie sa iei in considerare atunci cand vrei sa cumperi un hidrofor bun dupa parerile specialistilor in domeniu:


  • Tipul de hidrofor - exista mai multe tipuri de hidrofoare, in functie de modul de functionare si de componentele lor. Cele mai comune sunt:


Hidroforul cu pompa submersibila - este potrivit pentru sursele de apa adanci, de peste 8 metri. Pompa este scufundata in apa si aspira si impinge apa prin diferenta de presiune creata de motor. Are avantajul ca este foarte silentios si nu necesita intretinere frecventa.


Hidroforul cu pompa autoamorsanta - este potrivit pentru sursele de apa la suprafata sau la adancimi mici, de pana la 8 metri. Pompa este amplasata la exterior si aspira apa prin crearea de vid cu ajutorul motorului. Are avantajul ca este usor de instalat si de reglat.


Hidrofoarele au vase de expansiune sau rezervoare care necesita un spatiu mai mare pentru amplasare. Vasul de expansiune este un recipient care stocheaza apa si mentine o presiune constanta in circuit. Are avantajul ca reduce numarul de porniri si opriri ale pompei, economisind energie electrica si prelungind durata de viata a pompei.


  • Capacitatea rezervorului - este cantitatea de apa pe care o poate stoca vasul de expansiune al hidroforului. Capacitatea acestui rezervor depinde de consumul de apa si de frecventa de utilizare. Cu cat consumul de apa este mai mare si mai frecvent, cu atat capacitatea rezervorului trebuie sa fie mai mare, pentru a evita fluctuatiile de presiune si a asigura un debit constant de apa. 


De exemplu, pentru o casa de vacanta, unde consumul de apa este mic si ocazional, poti alege un rezervor de 10-20 litri, iar pentru o casa obisnuita, locuita permanent unde consumul de apa este mediu si regulat, poti alege un rezervor de 20-30 litri sau chiar mai mare daca hidroforul este folosit si pentru alte scenarii de lucru, de exemplu la irigat gradina, solariile sau serele, acumularea de apa in bazine piscicole pentru nevoile fermelor zootehnice sau pentru a creste presiunea in instalatiile de alimentare cu apa a diverselor obiective.


  • Puterea si debitul pompei - sunt parametrii care indica cata apa poate furniza pompa si cu ce presiune. Puterea pompei hidroforului se masoara in wati (W) sau cai putere (CP) si influenteaza consumul de energie electrica. Debitul pompei se masoara in litri pe ora (l/h) sau metri cubi pe ora (mc/h) si influenteaza cantitatea de apa disponibila la consum. Presiunea pompei se masoara in bari (bar) sau kilopascali (kPa) si influenteaza forta cu care iese apa la robinet. 


Puterea, debitul si presiunea pompei depind de mai multi factori, cum ar fi: adancimea sursei de apa, inaltimea de refulare, distanta de transport, tipul si dimensiunea tevilor, numarul si tipul consumatorilor etc. In general, cu cat consumul de apa este mai mare, cu atat puterea, debitul si presiunea pompei hidroforului trebuie sa fie mai mari, pentru a asigura o alimentare optima cu apa.


  • Calitatea si durabilitatea materialelor - sunt aspecte care tin de rezistenta si fiabilitatea hidroforului. Materialele folosite pentru pompe si vase de expansiune pot fi de diferite tipuri, cum ar fi: fonta, otel inox. Fiecare material are avantaje si dezavantaje, in functie de proprietatile sale fizice si chimice. De exemplu, fonta este un material rezistent si ieftin, dar este predispus la coroziune si uzura. Otelul inox este un material durabil si anticoroziv, dar este mai scump si mai greu. 


  • Functii si dotari suplimentare - sunt elemente care imbunatatesc performanta si confortul hidroforului. Unele dintre acestea sunt: ejector, presostat, manometru, termostat etc. 


  • Ejectorul este un dispozitiv care amplifica puterea de aspiratie a pompei, fiind util pentru sursele de apa adanci sau cu debit mic. 


  • Presostatul este un dispozitiv care regleaza automat pornirea si oprirea pompei, in functie de cererea de apa, fiind util pentru mentinerea unei presiuni constante si pentru a proteja pompa impotriva functionarii in gol. 


  • Manometrul este un instrument care indica presiunea apei din circuit, fiind util pentru monitorizarea si ajustarea functionarii hidroforului. 


  • Termostatul este un dispozitiv care masoara si controleaza temperatura apei din circuit, fiind util pentru prevenirea supraincalzirii sau inghetarii apei.


  • Raportul calitate-pret - este criteriul care reflecta valoarea hidroforului in raport cu pretul sau. Raportul calitate-pret depinde de toate celelalte criterii mentionate mai sus, dar si de marca, garantia si serviciile oferite de producator sau de furnizor. Pentru a gasi cele mai bune hidrofoare la preturi mici, este recomandat sa compari ofertele de pe piata, sa citesti parerile si recenziile altor utilizatori si sa alegi un model de hidrofor care sa corespunda cerintelor si bugetului tau.

3. Marcile recomandate de hidrofoare bune conform specialistilor eGospodarul.ro

Magazinul online eGospodarul.ro este locul unde adevaratii gospodari pot gasi tot ceea ce le trebuie in materie de echipamente pentru casa si gradina, dar si scule electrice si unelte dintre cele mai diverse, precum si unelte de calitate pentru gradinarit si alte activitati. Astfel, vei gasi aici si o selectie de hidrofoare de la cele mai solide marci din domeniu. 

3.1 Marca DDT

DDT este o marca ruseasca de hidrofoare, pompe si motopompe pentru apa curata sau murdara. Produsele DDT se caracterizeaza prin fiabilitate, performanta si pret accesibil. DDT ofera solutii pentru alimentarea cu apa a locuintelor, irigarea gradinilor, drenarea subsolurilor sau a fantanilor. DDT este un partener de incredere pentru nevoile de aductiune de apa.

3.2 Marca Detoolz

Detoolz este o marca de hidrofoare, pompe si accesorii pentru piscine, iazuri sau alte aplicatii casnice. Produsele Detoolz se remarca prin calitate, eficienta si design modern. Detoolz ofera solutii pentru drenarea, irigarea sau alimentarea cu apa a gospodariilor, fermelor si sediilor de firme. Detoolz este un nume de incredere in domeniul pompelor de apa.

3.3 Marca Micul Fermier

Micul Fermier este o marca romaneasca de echipamente, utilaje, scule, unelte si hidrofoare pentru casa, ferma, gradina si livada. Produsele Micul Fermier se disting prin rezistenta, functionalitate si diversitate. Micul Fermier propune solutii pentru toate nevoile tale in domeniul bricolajului, gradinaritului, zootehniei sau constructiilor. Acesta este deja un nume de referinta in domeniul echipamentelor pentru fermieri si nu numai. 

4. Cateva detalii despre instalarea si intretinerea hidrofoarelor

Pentru a beneficia de o alimentare optima si sigura cu apa, trebuie sa instalezi si sa intretii corect hidroforul dupa ce l-ai cumparat. Iata ce pasi trebuie sa urmezi pentru a avea un hidrofor functional si durabil:


  • Instalarea hidroforului


  • Alege un loc potrivit pentru amplasarea hidroforului. Acesta trebuie sa fie uscat, curat, bine ventilat si ferit de inghet, umezeala sau praf. De asemenea, trebuie sa fie accesibil pentru verificarea echipamentului si interventie in caz de avarie.


  • Fixeaza hidroforul pe o baza solida si stabila, folosind suruburi solide. Asigura-te ca hidroforul este asezat perfect orizontal si ca nu se misca sau vibreaza.


  • Conecteaza hidroforul la sursa de apa si la instalatia de consum, folosind racorduri, furtunuri si robinete adecvate. Respecta diametrul si traseul conductelor de aspiratie si refulare, pentru a nu afecta eficienta debitului. Evita sa folosesti coturi, fitinguri sau imbinari care sa produca pierderi de presiune sau sa permita intrarea aerului in circuit.


  • Conecteaza hidroforul la o priza electrica corespunzatoare, folosind un cablu electric de lungime si grosime adecvate. Asigura-te ca priza este dotata cu un intrerupator si ca tensiunea si frecventa de alimentare sunt conforme cu cele indicate pe placuta de identificare a hidroforului.


  • Regleaza si testeaza hidroforul, in functie de tipul si modelul acestuia. Daca hidroforul este cu pompa autoamorsanta, umple cu apa conducta de aspiratie si pompa, pentru a elimina aerul din circuit. Verifica presiunea de aer din rezervor si ajusteaz-o daca este necesar, folosind un manometru si o pompa. Daca hidroforul este prevazut cu presostat, seteaza presiunea de pornire si oprire a pompei, in functie de preferintele tale. Deschide un robinet de apa si verifica daca hidroforul functioneaza corect, fara zgomote, scurgeri sau fluctuatii de presiune.


  • Intretinerea hidroforului


Pentru a mentine hidroforul in buna stare de functionare sunt necesare cateva actiuni periodice:


  • Curata periodic hidroforul, pentru a preveni depunerea de impuritati, calcar sau alte reziduuri in circuitul de apa. Foloseste produse speciale pentru curatarea hidroforului, urmand instructiunile producatorului. Clateste bine hidroforul dupa fiecare operatiune de curatare.


  • Protejeaza hidroforul de variatiile de temperatura, pentru a preveni supraincalzirea sau inghetarea apei in circuit. Foloseste un termostat pentru a regla si controla temperatura apei din circuit. Izoleaza hidroforul si conductele de apa cu materiale termoizolante, daca acesta este amplasat intr-un loc expus la frig sau caldura extrema.


  • Remediaza rapid eventualele defectiuni ale hidroforului, pentru a-i asigura o functionare sigura si eficienta. Verifica periodic starea hidroforului si a componentelor sale si inlocuieste piesele uzate sau deteriorate. Daca observi zgomote, scurgeri, supraincalzire, functionare in gol sau alte anomalii, opreste hidroforul si apeleaza la un specialist calificat pentru a diagnostica si repara problema.


Asadar, alegerea celui mai bun hidrofor tine de atentia cu care evaluezi aceste echipamente disponibile pe piata si de potrivirea caracteristicilor tehnice cu nevoile tale de consum. Un hidrofor este o achizitie care se poate dovedi indispensabila mai ales in zonele rurale unde nu exista retele de apa comunale, iar un model de hidrofor bun dupa parerile specialistilor poate suplini cu brio lipsa racordarii la reteaua de furnizare a apei. 


Sursa foto: eGospodarul.ro, Pixabay.com


5. Intrebari frecvente si raspunsuri despre hidrofoare

1. Cum pot sa aleg hidroforul potrivit pentru adancimea fantanii sau a putului forat?


Alegerea corecta a unui hidrofor depinde de adancimea de la care se alimenteaza cu apa. In general, cu cat adancimea este mai mare, cu atat ai nevoie de un hidrofor cu o putere de pompare mai mare. Calculeaza adancimea exacta si alege un model care sa raspunda acestei cerinte specifice.


2. Cat de important este consumul de energie al hidroforului?


Eficienta energetica este esentiala pentru a-ti mentine costurile la un nivel rezonabil. Opteaza pentru un hidrofor care sa ofere un echilibru optim intre puterea de pompare si consumul de energie. Un hidrofor cu o eficienta ridicata te va ajuta sa economisesti bani pe termen lung.


3. Ce faci daca hidroforul nu functioneaza corect?


In cazul in care hidroforul intampina probleme, primul pas este sa verifici alimentarea cu energie si conexiunile. Daca problema persista, consulta manualul de utilizare sau contacteaza echipa de asistenta a producatorului. Este intotdeauna recomandat sa apelezi la profesionisti pentru reparatii complexe.


4. Sunt potrivite hidrofoarele pentru utilizarea cu sisteme de irigare?


Da, hidrofoarele sunt ideale pentru sistemele de irigare. Asigura-te ca alegi un model cu o capacitate adecvata pentru a furniza apa constanta si uniforma sistemului tau de irigare. Aceasta va contribui la mentinerea unui spatiu verde sanatos in jurul casei tale.


5. Care este durata de viata aproximativa a unui hidrofor bun?


Durata de viata a unui hidrofor depinde de calitatea constructiei si de modul in care este intretinut. Cu o intretinere regulata si respectarea instructiunilor producatorului, un hidrofor de calitate poate sa ofere servicii de incredere pe o perioada lunga de timp, de obicei, intre 8 si 15 ani.