Elementul de imprejmuire a unei proprietati joaca un rol deosebit de important, deoarece asigura intimitate si siguranta. Totodata, gardul are si rolul de a proteja persoanele vulnerabile si animalele de pe teritoriul imprejmuit. Pentru a-si putea indeplini rolul, gardul trebuie sa fie construit dintr-un material potrivit, folosind scule de calitate. Astfel, gardul va fi rezistent si va putea fi transformat si intr-o structura care sa completeze gospodaria din punct de vedere estetic.
Pe langa alegerea materialelor, a sculelor necesare si respectarea planului de constructie, gardul trebuie ridicat si tinandu-se cont de obligatiile legale. Mai exact, exista multe situatii in care este nevoie de mai multe aprobari pentru a putea sa construiesti un gard. In acelasi timp, sunt si cazuri exceptate de la aceasta obligativitate. In continuare, poti sa afli ce implica constructia unui gard din lemn, construirea unui gard din tabla, dar si o construire de gard din alte materiale.
Cuprins
Constructie gard - din ce materiale poti construi un gard?
1.1. Constructie gard din lemn
1.2. Construire gard din tabla
1.3. Constructie gard din plasa cu piatra
1.4. Constructie gard din boltari
1.5. Constructie gard din beton
1.6. Construire gard in panta - sfaturi utile
Autorizatie de constructie pentru gard - sculele necesare + acte necesare pentru autorizatie de construire a unui gard
2.1. Sculele necesare pentru construirea gardului
2.2. Autorizatie de constructie pentru gard - acte necesare
1. Constructie gard - din ce materiale poti construi un gard?
Constructia unui gard presupune alegerea materialelor potrivite, pentru a indeplini atat scopurile functionale, cat si pe obiectivele estetice pe care le are structura destinata imprejmuirii unei proprietati. Iata care sunt principalele optiuni, in prezent:
1.1. Constructie gard din lemn
Gardul din lemn are, ca principale avantaje, faptul ca ofera un aspect natural, cald si rustic. Acesta poate sa se integreze usor in orice peisaj si stil decorativ. Totodata, lemnul este un material versatil, iar constructia unui gard de lemn poate fi facuta abordand diferite designuri si finisaje.
In plus, structurile din lemn sunt si destul de accesibile, din punct de vedere financiar. Dezavantajul major al acestui tip de gard este ca el necesita o intretinere regulata, pentru a se preveni deteriorarea cauzata de factori precum umezeala si insectele. Gardul trebuie curatat si lacuit sau vopsit, cu regularitate. Iata cum se construieste un gard de lemn:
Planificarea si alegerea designului - se alege traseul pe care il va urma gardul, se masoara si se marcheaza locurile in care se instaleaza stalpii si traversele si se alege designul general al gardului.
Pregatirea terenului - se sapa santurile necesare pentru fundatie si se monteaza stalpii de sustinere. Lemnul din care sunt produsi stalpii trebuie sa fie tratat corespunzator, impotriva umezelii si a insectelor.
Instalarea fundatiei - in santuri, se toarna beton pentru a fi garantat caracterul solid al fundatiei. Se adauga bare de armare, in vederea consolidarii structurii si pentru a oferi o rezistenta suplimentara.
Fixarea traversei si a placilor de gard - in acest punct, se instaleaza traversele orizontale, in stare aliniata si nivelata. Apoi, se fixeaza placile de gard pe stalpi, cu distanta uniforma intre ele.
Finisarea - se adauga detaliile precum placile decorative sau capacele pentru stalp, iar ulterior se vopseste sau se lacuieste gardul, pentru protectie contra factorilor de mediu.
1.2. Construire gard din tabla
Tabla dreapta sau cutata este o alta solutie pentru construirea gardului. Acest material ofera garantia durabilitatii, tabla fiind foarte rezistenta la intemperii. De asemenea, gardul din tabla ofera un nivel excelent de intimitate, datorita opacitatii materialului. Totodata, tabla se poate vopsi sau trata, in asa fel incat sa ofere mai multe optiuni din punct de vedere decorativ.
Dezavantajul pe care il are tabla, comparativ cu alte materiale alternative, consta in faptul ca ea poate fi vulnerabila in fata coroziunii. Din acest motiv, este necesar ca gardul din tabla sa fie construit si tratat in mod corespunzator. Pasii pentru construirea gardului din tabla sunt urmatorii:
Planificarea - sunt alese dimensiunile si designul, dar si tipul de tabla: simpla, cutata, zincata, tratata etc.
Pregatirea suprafetelor - se sapa santurile pentru stalpii de sustinere, se instaleaza stalpii de sustinere si se asigura nivelarea si alinierea lor.
Instalarea fundatiei - si in cazul fundatiei gardului din tabla, se toarna beton in santuri, pentru ca baza sa fie solida. Stalpii se fixeaza in beton si se asteapta uscarea completa a fundatiei.
Fixarea panourilor de tabla - se aseaza panourile de tabla intre stalpii de sustinere si se fixeaza in suruburi sau nituri, cat mai ferm.
Finisarea - se adauga placi decorative si capace pentru stalpi. De asemenea, tabla se vopseste sau se trateaza, pentru protectie impotriva coroziunii.
1.3. Constructie gard din plasa cu piatra
O constructie de gard din plasa are ca avantaje transparenta, ventilatia si rezistenta. Construirea unui gard din plasa este o decizie prin care obtii o vedere deschisa asupra imprejurimilor si posibilitatea de a permite trecerea aerului si ventilarea suprafetelor pe care le detii. Totodata, gardurile din plasa cu piatra sunt foarte rezistente la forte exterioare.
Dezavantajul major pe care il ofera construirea unui gard din plasa consta in faptul ca el nu asigura o intimitate optima, tocmai din cauza faptului ca este transparent. Iata cele mai importante sfaturi de constructie pentru gard din plasa cu piatra:
Planificarea - se stabileste design-ul gardului si, in functie de stil, dimensiuni si scopul gardului, se alege tipul potrivit de plasa cu piatra.
Pregatirea terenului - se marcheaza traseul gardului si se sapa santurile pentru stalpi, astfel incat acestia sa poata fi distribuiti uniform.
Instalarea fundatiei - in santurile fundatiei se toarna beton, cu scopul de a crea o fundatie cat mai stabila. Si la o constructie de gard din sarma, vorbim despre o constructie de gard cu stalpi metalici care trebuie fixati bine in fundatie si lasati la uscat pana uscarea este completa.
Fixarea plasei cu piatra - plasa cu piatra se aseaza intre stalpi si se fixeaza corespunzator, fiind in permanenta verificate alinierea si tensionarea optima a plasei.
Finisarea - se adauga detalii suplimentare, cum sunt capace pentru stalpi si se verifica gardul, pentru a se garanta o tensionare corecta.
1.4. Constructie gard din boltari
O constructie de gard din caramida are ca avantaj major soliditatea. Construirea gardului din boltari este o idee care favorizeaza obtinerea unei structuri de imprejmuire extrem de solida si care poate sa reziste bine la impact. De asemenea, gardul din caramida ofera un aspect traditional si permite combinarea cu alte elemente arhitecturale.
Dezavantajele pe care le ofera o constructie de gard cu model de caramida constau in limitarile la nivel de personalizare a designului, precum si in costul mai mare al materialului, comparativ cu alte variante. Instalarea nu este nici ea una simpla. Etapele sunt urmatoarele:
Planificarea - alege designul pe care vrei sa il aiba gardul, inclusiv forma, si masoara zonele de pe proprietate, pentru a stabili cantitatea de boltari sau caramida de care ai nevoie.
Pregatirea terenului - sapa santurile, in vederea instalarii nivelate a boltarilor. Santul este obligatoriu sa fie mereu uniform si nivelat.
Instalarea fundatiei - si in santurile aferente fundatiei gardului din boltari, se toarna beton pentru crearea unei baze solide. Boltarii sau caramizile se plaseaza in beton, iar apoi se asteapta uscarea completa a acestuia.
Ridicarea gardului - spre deosebire de alternativele din lemn, plasa sau tabla, aici este necesara adaugarea de straturi de boltari sau caramida, in mod succesiv. Complexitatea este deosebita, pentru ca fiecare strat presupune o fixare ferma si o nivelare corespunzatoare.
Finisare - in final, se adauga detaliile decorative. Poti completa gardul cu un strat de glet, iar apoi il poti vopsi pentru a-l adapta la stilul decorativ al gospodariei.
1.5. Constructie gard din beton
Constructia gardului din placi de beton este o solutie buna, pentru ca ofera durabilitate si rezistenta la intemperii. Construirea gardului din beton este o solutie buna si din punct de vedere al varietatii de design. Exista optiunea de a merge pe garduri prefabricate, precum si pe modele personalizate. Betonul ofera niveluri mari de intimitate, in functie de inaltime, insa vine si cu dezavantaje.
Cum se construieste un gard de beton este un proces dificil, deoarece betonul este greu. Totodata, costurile initiale pot fi mai ridicate, insa investitia poate fi amortizata pe termen lung. Iata cum se construieste un gard din beton:
Planificarea - sunt stabilite dimensiunile si aspectul gardului din beton.
Pregatirea terenului - se marcheaza traseul gardului si este sapat santul fundatiei. Apoi, se fixeaza stalpii de sustinere si se toarna betonul necesar fundatiei.
Instalarea fundatiei - se adauga bare de armare, pentru consolidarea structurii si lasarea betonului la uscat, inainte de a se avansa cu lucrarea.
Montarea panourilor de beton - se aseaza panourile din beton intre stalpi si se fixeaza structurile in mod ferm si stabil, prin nivelare si aliniere.
Finisare - se adauga detaliile precum capacele de stalpi. Totodata, se poate vopsi gardul, pentru a-i imbunatati aspectul. In ultima faza, se verifica inca o data faptul ca elementele de securitate sunt montate corespunzator.
1.6. Construire gard in panta - sfaturi utile
Construirea gardului in panta este un subiect de interes pentru multi proprietari de locuinte aflate in zone in care gardul este necesar, dar constructia lui poate fi anevoioasa. Iata cele mai importante 5 sfaturi despre cum se construieste un gard in panta:
Analizeaza solul si panta - trebuie efectuata o analiza detaliata a pantei si a tipului de sol pe care trebuie construit gardul. Intelegerea caracteristicilor terenului iti va permite sa adaptezi proiectul gardului, in asa fel incat sa fie evitate eroziunea si alunecarile de teren.
Foloseste stalpii de sustinere - alege sa investesti in stapi de sustinere solizi, ingropati adanc in sol, astfel incat sa ofere stabilitate gardului si prevenirea deplasarii pe pantele abrupte.
Alege materiale usoare si durabile - daca vrei sa construiesti un gard in panta, cele mai bune optiuni sunt lemnul tratat si tabla, deoarece acestea sunt usoare si minimizeaza presiunea asupra pantei.
Niveleaza terenul - daca panta este una foarte accentuata, se recomanda crearea de platforme sub forma de trepte, pentru ca acestea vor imbunatati stabilitatea terenului si vor suporta usor gardul. Ar putea fi nevoie de eforturi si investitii importante, pentru ca acest lucru sa fie posibil.
Planteaza vegetatie de stabilizare - plantele cu radacini puternice pot fi un sprijin excelent in consolidarea gardului, deoarece ajuta la prevenirea eroziunii solului.
Indiferent de ce varianta de model de constructie a gardului alegi sa urmezi, este important sa planifici corespunzator proiectul si sa alegi materiale si scule de calitate. In continuare, poti afla ce presupune obtinerea de autorizatie de construire a gardului, ce scule se pot utiliza, dar si care sunt sfaturile pentru o constructie de gard in panta.
2. Autorizatie de constructie pentru gard - sculele necesare + acte necesare pentru autorizatie de construire a unui gard
Construirea gardului nu se rezuma doar la alegerea materialelor si la etapele implicate de ridicarea structurilor. Procesul trebuie desfasurat cu ajutorul unor instrumente specifice si doar dupa ce s-au obtinut toate aprobarile necesare. Asta deoarece, in cele mai multe cazuri, trebuie autorizatie de constructie pentru gard.
Iata ce trebuie sa stii despre constructia gardului de lemn, beton, tabla sau boltari, din punct de vedere al instrumentelor necesare si al autorizatiilor care trebuie obtinute.
2.1. Sculele necesare pentru construirea gardului
Bormasina
Folosirea unei bormasini este absolut esentiala la construirea gardului, deoarece aceasta scula se foloseste pentru a da gauri in orice material, de la lemn, pana la beton, tabla sau caramida. Bormasina se foloseste atat la instalarea stalpilor in fundatie, cat si la fixarea elementelor decorative.
Fierastraul electric
Cu fierastraie electrice, fie ca este vorba despre versiuni circulare sau cu lant, se pot taia materiale precum lemnul si metalul. Astfel, placile sau stalpii pot fi taiati cu precizie, la dimensiunile optime.
Polizor si slefuitor
Se folosesc polizoare si slefuitoare pentru finisarea suprafetelor, indepartarea vopselei, daca doresti sa schimbi culoarea gardului, dar si pentru pregatirea suprafetelor in vederea aplicarii de vopsea sau lac.
Drujbe
Este nevoie si de drujbe, pentru taierea bucatilor dure de material, astfel incat acestea sa poata fi ajustate la reperele construcției unui gard de lemn.
Rindele electrice
Rindelele se folosesc pentru a indeparta stratul superficial al lemnului. Cu ajutorul unei rindele electrice, suprafetele pot fi netezite si uniformizate. Etapa este foarte importanta in pregatirea lemnului pentru construirea gardului.
Aparate de sudura
Cu ajutorul unor aparate de sudura, devine mult mai simpla construirea gardurilor metalice. Acestea pot fi folosite pentru asamblarea si fixarea componentelor metalice intre ele.
Alte scule si unelte de mana
O gama variata de scule si unelte de mana, preum cele disponibile pe eGospodarul.ro, te poate ajuta sa finalizezi rapid si simplu construirea gardului. Vei avea nevoie de surubelnite, ciocane, fierastraie manuale, cleste, niveluri, dar si alte elemente pentru masurarea si fixarea structurilor.
2.2. Autorizatie de constructie pentru gard - acte necesare
Printre cele mai importante sfaturi de constructie a gardului este cel referitor la obtinerea autorizatiilor necesare. Constructia unui gard nu poate fi obtinuta fara autorizatie. Pentru a obtine aprobarea, ai nevoie de un set de acte, a carui componenta poate sa varieze in functie de locul in care vrei sa construiesti. Totusi, in general, sunt necesare:
Certificat de urbanism - cel mai important document. Se obtine in maximum 15 zile dupa depunerea unui dosar care contine: cerere tipizata, cu detalii despre scopul solicitarii documentului, planul de constructie, copie dupa dovada platii taxei de eliberare a certificatului si extras de carte funciara.
Cerere scrisa de eliberare a autorizatiei;
Acordul de mediu;
Extras de carte funciara;
Proces verbal de trasare;
Copiile documentelor aferente dosarului pentru eliberarea certificatului de urbanism.
Exista si garduri care pot fi construite fara a fi necesara obtinerea unei autorizatii. Este vorba despre gardurile de inaltime redusa, mai mica de 1,5 metri, dar si despre garduri temporare, garduri reparate sau garduri de gradina. Recomandarea generala este aceea de a te interesa foarte bine la autoritatile competente, cu privire la particularitatile reglementarilor din zona in care vrei sa ridici un gard, astfel incat sa te asiguri ca respecti legile si eviti amenzile.
In concluzie, acestea sunt cele mai importante detalii despre ce presupune construirea unui gard, in functie de materialele alese si de starea solului. Tine cont de recomandarile referitoare la alegerea materialelor si de formalitatile necesare pentru eliberea autorizatiei. Totodata, alege sa cumperi scule de calitate, precum cele de pe eGospodarul.ro, pentru a avea garantia ca obtii structuri solide si longevive!
Sursa foto: Unsplash.com