Inca din cele mai vechi timpuri se practica o indeletnicire care este apreciata si astazi, mai ales ca gospodarii inoveaza noi metode de crestere si de inmultire datorita dezvoltarii stiintei si tehnicii in zootehnie. Cresterea gainilor poate fi numita atat indeletnicire, cat si mijloc de existenta, deoarece carnea de pasare si ouale sunt foarte valoroase din punct de vedere nutritional. Daca vrei sa afli detalii despre cresterea gainilor, rase de gaini, unde le poti creste, cum le ingrijesti si cu ce le intretii pentru a beneficia de foloasele aduse de aceste pasari de curte, vei descoperi in continuare un ghid practic pentru gospodari.
Cuprins:
Rase de gaini: unde le cresti, cum le ingrijesti si cu ce le intretii in conditii optime?
Cat traieste o gaina si cum se mentine sanatoasa cat mai mult timp?
Cat mananca o gaina pe zi pentru productivitate maxima?
1. Rase de gaini: unde le cresti, cum le ingrijesti si cu ce le intretii in conditii optime?
Fotografie de Egor Myznik pe Unsplash
Cresterea gainilor la curte este o practica tot mai frecventa in ultima perioada datorita avantajelor pe care le ofera aceste pasari domestice. Pe langa beneficiile pe care le ai de la ele, gainile iti curata curtea de buruieni, rascolesc solul dupa viermi si prind insectele din jurul casei.
Indiferent daca vrei sa cresti gaini pentru oua sau pentru carne, este esential sa le asiguri hrana si apa din belsug, astfel incat sa se hraneasca ori de cate ori au nevoie.
In functie de varsta gainilor se stabileste tipul de alimentatie pentru o buna crestere si dezvoltate a acestora. In afara de adapostul ingrijit si suficient de cald pentru cresterea puilor, acestea au nevoie de o hrana corespunzatoare din punct de vedere calitativ si cantitativ. Poti realiza uruiala din graunte, cu ajutorul unor mori electrice, pentru a le asigura galinaceelor hrana de care au nevoie.
Pe site-ul nostru gasesti si incubatoare de oua care te ajuta sa cresti pui in gospodarie, chiar daca nu ai closca. Gasesti aici tocatoare de crengi si furaje care te ajuta sa le maruntesti hrana puilor si sa le oferi tot ce au nevoie pentru a creste si a se dezvolta in conditii optime.
Ce mananca gainile? Tipul de alimentatie in functie de varsta
Puii de gaina de 1-7 zile pot manca o cantitate mica de furaje gata preparate, granule sau concentrate amestecate cu porumb si grau macinate suficient de fin.
Puii cu varsta intre o saptamana si sase saptamani pot consuma mai multe furaje, deoarece nevoile lor de hrana cresc odata cu inaintarea in varsta.
Puii cu varsta intre 6 saptamani si 20 de saptamani pot manca, alaturi de furaje, o cantitate moderata de graunte si verdeata tocata.
Puii mai mari de 20 de saptamani pot consuma suplimente cu calciu, mai ales daca sunt puicute de oua. Astfel, furajele se combina cu carbonat de calciu pentru a obtine rezultate optime.
Inca din primele zile de cand eclozeaza, puii au nevoie si de apa. De aceea, este important sa le pregatesti adapatoare adaptate varstei acestora. Pentru prevenirea si combaterea imbolnavirilor se adauga in apa diferite vitamine si medicamente. Albastrul de metil diluat in apa de baut a puilor ii salveaza pe acestia de o multime de probleme de sanatate.
Fotografie de Daniel Tuttle pe Unsplash
Care sunt rasele de gaini cele mai populare?
Mai intai trebuie sa stii ca exista 3 tipuri de gaini de rasa:
Rase de gaini pentru carne
Rasa Brahma poate ajunge la o greutate de 4-5 kg, incepe sa oua de la varsta de 10 luni si produce aproximativ 140 de oua pe an.
Rasa Kabir este foarte rezistenta la imbolnaviri si se remarca prin productia crescuta de oua, fiind o rasa mixta; inca de la 6 luni si jumatate, de cand incep sa oua, fac circa 200 de oua pe an si ating o greutate de 4,5-5,5 Kg.
Rasa Cochinchina este crescuta in special pentru carne si mai putin pentru oua; poate ajunge la 4-5 Kg si 100-120 de oua pe an, incepand sa oua de la aproximativ 10 luni.
Rasa Cornish, numita si rasa pentru lupte, este una din cele mai grele, care ajunge pana la 4,5-5 Kg, cu 100-120 de oua pe an.
Rasa La Breese se remarca prin gustul deosebit al carnii, putand ajunge pana la 2-3 Kg si circa 180 de oua pe an.
Rasa Dorking este apreciata pentru marimea la care ajunge, adica aproximativ 6 Kg, si pentru ouale albe si mari.
Rasa Faverolles poate atinge greutatea de 4-5 Kg si poate oua pana la 180 de oua pe an.
Rasa Matase Japoneza este numita astfel datorita penajului. Gainile ating o greutate de 2,5 kg si fac de la 100 pana la 180 de oua pe an.
Rasa Orpington este mixta, atinge o greutate de circa 4-5 Kg si poate face 180-200 de oua pe an.
Rasa Plymouth Rock este una mixta, grea, cu greutatea de 4-5 Kg si cu o productie de 150-200 de oua pe an. Au o rezistenta crescuta la boli si se cresc relativ usor.
Rase de gaini pentru oua
Rasa Australorp este numita „campioana la ouat” deoarece face pana la 364 de oua intr-un an, adica in 365 de zile. Este o specie rezistenta, face oua si vara si iarna fara probleme.
Rasa Araucana produce oua verzi-albastrui, considerate cele mai sanatoase, si sunt adesea numite "oua de Pasti" datorita aspectului lor colorat natural.
Rasa Lohmann Brown Classic produce circa 330 de oua pe an, ceea ce ii confera atributul de specie rezistenta.
Rasa italiana produce circa 280 de oua pe an, de marime mare si cu coaja alba.
Rasa Leghorn produce circa 200 de oua pe an si se remarca prin randament maxim in tara noastra, comparativ cu alte specii.
Rasa Marans produce 200-220 de oua pe an si se intalneste aproape in toate gospodariile taranesti din Romania.
Rasa La Bresse produce circa 180 de oua pe an si are o carne foarte gustoasa.
Rasa Dominicana produce circa 170 de oua pe an, in special in sezonul cald.
Rasa Hamburg poate produce pana la 170 de oua pe an.
Rasa Minorca produce circa 170 de oua pe an.
Rasa Gat Golas de Transilvania poate produce 150-170 de oua pe an si are carne de calitate.
Rase mixte de gaini (pentru oua si carne)
Rasa Plymouth Rock
Rasa Rhode Island
Rasa Sussex
Rasa Kabir
Rasa New Hampshire.
Unele dintre acestea incep sa oua chiar de la 4 luni, ceea ce le face remarcabile atat prin numarul mare de oua produse intr-un an, cat si prin calitatea carnii lor.
Majoritatea acestor rase pot fi crescute in propria curte. Totusi, este important sa urmezi sfaturile specialistilor si sa separi gainile grele sau agresive de cele usoare sau docile pentru a preveni conflictele si pierderile.
In sezonul cald, gainile se hranesc atat cu furaje, cat si cu graunte. Sunt deosebit de fericite daca le oferi verdeata sau acces la zone cu buruieni. Apa trebuie schimbata de 2-3 ori pe zi pentru a ramane proaspata si a preveni bolile. De asemenea, pentru un numar mare de gaini, este esential sa se amenajeze cotete suficient de mari, bine aerisite si corespunzator intretinute.
Cum să construiești un coteț pentru găini în 5 pași simpli:
1. Toarnă temelia pe o suprafață delimitată în funcție de numărul de păsări.
2. Construiește podeaua cotețului pentru găini.
3. Ridică pereții cotețului pentru găini.
4. Montează acoperișul și tavanul cotețului pentru găini.
5. Instalează o protecție împotriva păsărilor și animalelor de pradă.
Comparativ cu gainile crescute in ferme, cele de la curte sunt lipsite de stres si de aceea sunt cele mai apreciate de catre persoanele care doresc sa aiba o alimentatie sanatoasa. Pe de alta parte, gainile crescute in curte sunt hranite cu mancare sanatoasa, nu cu hormoni de crestere sau concentrate in exces, ceea ce le confera o calitate a carnii excelenta. In plus, ouale gainilor de la curte sunt mult mai sanatoase decat ale celor crescute intensiv, in ferme sau in crescatorii, in functie de hranirea gainilor si de modul de intretinere.
2. Cat traieste o gaina si cum se mentine sanatoasa cat mai mult timp?
Fotografie de Tobias Mockenhaupt pe Unsplash
Daca te intrebi cat traieste o gaina, raspunsul depinde de conditiile de viata si de factorii externi sau de pradatorii care o pot ataca. In conditii normale, din punct de vedere biologic o gaina poate trai 4-5 ani, insa acestea se sacrifica uneori pentru carne pe la 1-2 ani sau chiar mai devreme. Este binecunoscut faptul ca gustul carnii unei gaini batrane este foarte bun in supa, insa pasarea tanara are o carne mai frageda si mai usor de mestecat.
Fiecare rasa de gaini are propriile caracteristici si speranta de viata, dar indiferent de specie acestea trebuie bine ingrijite pentru a trai cat mai mult.
Abaterile de la regula conform careia o gaina traieste 4-5 ani pot fi influentate de o serie de factori precum: microclimatul, conditiile de mediu, de alimentatie, de adapare, de tratamentele care i se aplica la nevoie etc. Realizarea unor cotete suficient de incapatoare, cu protectie impotriva pradatorilor le va asigura galinaceelor o speranta de viata cat mai crescuta.
Daca vrei sa cresti pui pentru carne, acestia sunt ideali pentru sacrificare la 3-4 luni, oferind o carne frageda, usor de gatit si de mestecat. In cazul gainilor crescute pentru carne, acestea se sacrifica la atingerea greutatii maxime. Gainile ouatoare au un randament optim in primii doi ani de viata, dupa care este recomandata sacrificarea lor.
Intr-o gospodarie, pasarile pot fi hranite cu graunte, verdeturi si viermisori, ceea ce contribuie la mentinerea unei alimentatii echilibrate si la obtinerea unei productii ridicate de oua si carne.
Longevitatea gainilor depinde in mare masura de alimentatie, de aceea este esential sa le oferi suficiente cereale pentru o crestere si dezvoltare eficienta.
Desi productia de oua poate scadea in al doilea an, gainile de rasa mixta sunt bune si pentru carne, de aceea merita sa le pastrezi cativa ani; acestea pot trai chiar 5 ani, in conditii normale de ingrijire. Din al doilea an le poti introduce in alimentatie diferite cereale, verdeturi si leguminoase care contribuie in mod eficient la cresterea productiei de oua. Spatiul suficient de generos pentru a avea loc de plimbare, o iluminare potrivita, igienizarea suprafetelor, temperatura optima de 20-24 de grade si umiditatea ideala de 50-70% sunt factori importanti care determina longevitatea gainilor.
Daca inca te mai intrebi cum se cresc gainile, acest lucru depinde si de rasa. Cert este ca aceste pasari sunt usor de crescut, iar carnea lor este mult mai sanatoasa fata de cea din comert. Se stie ca puii din ferme se sacrifica la circa 2 luni, cand acestia ating 2-2,5 Kg, ceea ce este practic imposibil de realizat in propria gospodarie. De aceea, te poti intreba cu ce se cresc puii in ferme. Consumarea acestor produse este posibila, dar nu trebuie exagerata. Desi necesita efort suplimentar, cresterea pasarilor in gospodarie aduce beneficii sanatatii familiei tale.
Daca te intrebi cate gaini sa cresti, numarul necesar pentru a asigura un trai decent familiei depinde de graunte, de spatiul disponibil si de nevoile familiei. De asemenea, o alta intrebare pe care ti-o poti pune este ce gaini sa cresc. In acest sens, trebuie sa stii ca sunt foarte bune gainile din orice rasa atata timp cat le asiguri conditiile de viata potrivite si hrana de care au nevoie.
Acum, ca stii cum sa cresti gaini, iti poti alege rasele preferate si le poti aseza in adaposturi bine organizate din gospodaria ta.
3. Cat mananca o gaina pe zi pentru productivitate maxima?
Fotografie de Jasper Gribble pe Unsplash
In ceea ce priveste hrana puilor, daca vrei ca acestia sa creasca cat mai rapid, este nevoie de un sistem de iluminat care sa le asigure vizibilitate. Astfel, acestia vor putea sa se hraneasca atat ziua, cat si noaptea.
Iata ce gaini sa cresti si care este necesarul de hrana pe zi:
Gaini ouatoare, care au nevoie de o alimentatie variata pentru a avea randament maxim, consuma circa 150 de grame de hrana pe zi;
Gaini pentru carne, care au nevoie de suplimente alimentare cu calciu si proteine, consuma circa 220 de grame de hrana pe zi;
Gaini de rasa mixta, care au nevoie de o alimentatie echilibrata, pot consuma aproximativ 200 de grame de hrana pe zi.
Pentru a hotari ce rase de gaini sa cresti, este recomandat sa consulti un specialist local. Astfel, vei putea asigura conditiile ideale de clima, mediu si alimentatie pentru pasarile tale.
Cu ce hranesti gainile?
Pentru gainile tinere de 2-5 luni este recomandat sa realizezi amestecuri de urmatorul tip:
100 g cereale (⅔ grau si ⅓ orz, ovaz si secara)
100 g faina de oase
maximum 140 g verdeata
maximum 10 g minerale
30-40 g proteine.
Pentru gainile cu varsta intre 5 luni si un an este recomandata hranirea cu furaje combinate cu aditivi sau calciu; astfel, vor oua mai rapid si te vei bucura de oua proaspete si sanatoase.
Desi productia de oua scade dupa varsta de un an, le poti asigura acestor pasari si alte elemente nutritive in plus fata de furaje. Astfel, verdeata tocata, pestele tocat, floarea soarelui, brizura de orez si alte vitamine sau cereale incoltite sunt ideale pentru a creste productivitatea de oua.
Daca gainile tinere se hranesc de doua ori pe zi, timp in care apa proaspata este nelipsita, dupa un an acestea se pot hrani mai des si mai diversificat.
Pentru a creste productia de oua depinde foarte mult cu ce hranesti gainile. Daca vara le poti hrani cu furaje uscate si verdeturi, iarna este important sa le asiguri o masa calda, cu tarate sau furaje inmuiate pentru a le stimula ouatul.
O alta nelamurire des intalnita este daca poti sa cresti gaini fara cocos. Trebuie sa stii ca acest lucru este posibil, insa ouale lor vor fi sterile si nu vor putea fi clocite.
Cu ce se cresc gainile se pot creste si alte pasari de curte, astfel incat sa poti sa-ti realizezi o mica ferma care sa-ti asigure produse proaspete si sanatoase. Prin urmare, daca stii cum sa cresti gaini, vei sti si cum sa cresti alte pasari ouatoare sau de carne, mai ales daca tii cont de toate recomandarile.
Cum recunosti o gaina bolnava?
Daca gaina sta prea linistita, nu mananca si se retrage intr-un colt, aceasta poate fi un semn de suferinta. Tratarea prompta este esentiala pentru a-i prelungi viata si a preveni raspandirea bolii la celelalte pasari. Alte simptome includ invartitul in jurul cozii, stranutul discret si miscarile ciudate ale capului. Aceste semne sunt motive de ingrijorare si necesita consultarea unui specialist pentru a lua masuri rapide de combatere a bolilor.
Unde poti sa cresti gaini?
Desi poti amenaja cotete speciale pentru gaini, acestea pot creste foarte bine si in curte, contribuind la combaterea buruienilor. Totusi, pot aparea probleme precum degradarea plantelor ornamentale, racirea excesiva a solului sau ciugulirea polistirenului de la casa. Cel mai bine este sa le oferi acestor pasari un spatiu dedicat, unde sa poata creste si dezvolta in siguranta. Acest spatiu trebuie sa fie suficient de mare, curat, aerisit, igienizat si protejat de pradatori pentru a obtine un randament maxim.
In concluzie, cresterea gainilor este relativ simpla daca respecti toate aspectele mentionate. Totusi, pe masura ce acumulezi experienta, devine esential sa te concentrezi pe maximizarea productivitatii gainilor, in functie de rasa sau specia pe care o ai in gospodarie.