Vinul este una dintre cele mai populare bauturi pe baza de alcool la nivel global. O licoare cu un gust definitoriu concurenta cu berea si romul, vinul este apreciat atat de femei, cat si de barbati. Cu toate acestea, vinul are avantajul ca este destul de usor de produs si pe cont propriu, comparativ cu berea sau alte bauturi alcoolice. Drept urmare, pregatirea corecta a vinului este un subiect de mare interes pentru cei mai strasnici gospodari.


Bineinteles, exista mai multe tipuri de vin care pot fi produse, in functie de soiul strugurilor cumparati. Acestia influenteaza culoarea, dar si aromele pe care le vor avea bauturile obtinute. Pe langa materia prima, etapele prepararii vinului sunt extrem de importante, precum si echipamentele folosite. Produsele folosite la obtinerea vinului fac parte din categorii profesionale sau din cele de scule de gradinarit specifice. 


In acest articol, iti vom vorbi despre facutul vinului, inclusiv despre sculele necesare, despre etapele implicate in acest proces si despre niste trucuri pentru a obtine o bautura cat mai gustoasa si mai limpede. Iata ce trebuie sa stii despre cum se prepara vinul de struguri acasa in calitatea ta de gospodar!


Cuprins


  1. Cum se face vinul - tipuri de vin si avantajele prepararii vinului acasa

  2. Prepararea vinului - echipamentele necesare si etapele producerii vinului

2.1. Prepararea vinului din struguri - cum se face vinul, etapa cu etapa

2.2. Fabricarea vinului - echipamente necesare


1. Cum se face vinul - tipuri de vin si avantajele prepararii vinului acasa


Vinul, aceasta bautura fermecatoare cu o istorie de mii de ani, poate fi impartit in mai multe tipuri in functie de culoarea strugurilor si de metodele de productie. Cele trei mari categorii de vin sunt: vinul rosu, vinul alb si vinul roze. Fiecare dintre aceste tipuri are caracteristici unice si se prepara din soiuri specifice de struguri.

  • Vinul rosu - acesta se obtine din struguri rosii sau negri, iar culoarea pe care o are provine de la pielitele strugurilor, care sunt lasate sa fermenteze impreuna cu mustul. Cele mai cunoscute soiuri de struguri pentru vinul rosu sunt Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir si Shiraz. Vinul rosu este cunoscut pentru aroma sa intensa si bogata, cu note de fructe de padure, condimente si uneori chiar ciocolata.

  • Vinul alb - spre deosebire de vinul rosu, vinul alb se obtine in general din struguri albi sau verzi, cum ar fi Chardonnay, Sauvignon Blanc sau Riesling. In cazul vinului alb, pielitele strugurilor sunt indepartate inainte de fermentare, ceea ce confera vinului o culoare mai deschisa si arome mai subtile si mai proaspete de citrice, mere si florale.

  • Vinul roze - vinul roze este un sortiment intermediar intre vinul rosu si cel alb. Acesta se obtine printr-o fermentare mai scurta a pielitelor strugurilor rosii sau prin amestecarea vinului alb cu o cantitate mica de vin rosu. Strugurii folositi pot fi din soiurile Pinot Noir, Grenache sau Zinfandel. Rose-ul este apreciat pentru culoarea sa roz pal si pentru aromele delicate de fructe rosii si flori.


Poza de Maksym Kaharlytskyi pe Unsplash.com


Avantajele prepararii vinului acasa

Producerea vinului pe cont propriu vine cu un set de provocari si este, cu siguranta, mult mai complicata decat achizitionarea unei sticle din comert, cu vin gata fabricat si numai bun pentru a fi consumat. Pe de alta parte, exista si multe avantaje pe care le presupune vinificarea strugurilor in propria gospodarie. Iata care sunt aceste avantaje:

  • Control total asupra procesului - preparand vinul acasa, ai posibilitatea sa controlezi fiecare aspect al procesului de productie. Poti alege soiurile de struguri pe care le preferi, poti ajusta nivelul de zahar si aciditate si poti experimenta cu diferite tehnici de fermentare. Astfel, iti poti crea propriul vin personalizat, exact asa cum iti place.

  • Calitatea ingredientelor - cand faci vin acasa, stii exact ce ingrediente folosesti. Poti alege struguri de cea mai buna calitate, fara pesticide sau alte substante chimice daunatoare. In plus, poti evita aditivii si conservantii care se gasesc adesea in vinurile comerciale.

  • Economisirea banilor - desi la inceput poate sa presupuna o investitie importanta (la nivel de echipamente), pe termen lung, prepararea vinului acasa poate fi mai economica decat achizitionarea vinului din magazin. Costurile pentru struguri, echipamente si materiale sunt, de obicei, mai mici decat preturile pe care le platesti pentru vinurile de calitate din comert.


Poza de Collab Media pe Unsplash.com


  • Activitate recreativa si educativa - prepararea vinului acasa poate fi o activitate foarte placuta si relaxanta. Multi gospodari care produc vin asteapta cu nerabdare perioada anului in care se poate produce bautura. In plus, este o oportunitate excelenta de a invata mai multe despre vin, procesele de fermentare si chimia din spatele acestei bauturi fascinante. Poate deveni chiar un hobby pasionant, pe care sa-l impartasesti cu prietenii si familia.

  • Cadouri personalizate - o sticla de vin facuta acasa poate fi un cadou minunat si creativ pentru cunoscuti si pentru prieteni. Poti chiar sa creezi etichete personalizate si sa impartasesti povestea vinului tau cu cei dragi, facand cadoul si mai special.

Prepararea vinului acasa este o arta si stiinta, dar si o activitate plina de satisfactii. Indiferent daca esti un novice in ale vinificatiei sau un adevarat connaisseur, procesul de a face vin acasa iti va oferi mereu ceva nou de invatat si de savurat. Pentru ca toate beneficiile sa iti fie accesibile, trebuie sa tii cont de metodele si instrumentele recomandate pentru prepararea vinului. Poti afla mai multe despre acestea in capitolul urmator!


2. Prepararea vinului - echipamentele necesare si etapele producerii vinului


Pentru a sti cum se face vin, este necesar mai intai sa cunosti etapele procesului de productie, iar mai apoi care sunt produsele de vinificatie esentiale. Acestea sunt echipamente special concepute pentru a ajuta producatorii de vin sa obtina o licoare calitativa, fara impuritati. De asemenea, rolul echipamentelor este acela de a simplifica misiunea si de a scapa gospodarii de eforturi fizice epuizante, care ar fi necesare in cazul lipsei unor unelte de specialitate.


2.1. Prepararea vinului din struguri - cum se face vinul, etapa cu etapa


Din punct de vedere al etapelor implicate in proces, productia vinului acasa imbina traditia cu stiinta moderna. Fiecare pas al acestui proces contribuie la dezvoltarea aromei si calitatii vinului final. Iata, asadar, cum facem vinul, pas cu pas:


  1. Recoltarea strugurilor - prima etapa in producerea vinului este culesul strugurilor. Momentul recoltarii este esential, deoarece nivelul de zahar si aciditate din struguri influenteaza gustul vinului. Strugurii sunt culesi fie manual, pentru o selectie mai atenta a boabelor, fie mecanizat, pentru o recoltare mai rapida. 


Bineinteles, acest lucru este valabil daca ai o vie. Alternativ, poti sa cumperi strugurii de la piata, dar este important sa mergi pe o varianta sigura care sa iti garanteze niste fructe de calitate si proaspete.



Poza de Maja Petric pe Unsplash.com


  1. Zdrobirea si presarea - dupa recoltare, strugurii sunt zdrobiti pentru a elibera sucul. Zdrobirea poate fi facuta manual sau cu ajutorul unor masini speciale. In cazul vinului rosu, pielitele strugurilor sunt lasate in must pentru a-i conferi culoare si arome. 


In cazul vinului alb, pielitele trebuie sa fie indepartate imediat dupa finalizarea zdrobirii. Teascul este folosit pentru a presa pulpa si a extrage cat mai mult must posibil. Despre echipamente, poti afla mai multe in urmatoarea parte a articolului.


  1. Fermentarea - mustul este transferat in recipiente de fermentare, care pot fi din inox, lemn sau plastic alimentar. Aici, drojdiile naturale sau adaugate convertesc zaharurile mustului in alcool, precum si in dioxid de carbon. Procesul de fermentare poate dura intre cateva zile si cateva saptamani, in functie de tipul de vin dorit.


  1. Macerarea - aceasta etapa este specifica vinului rosu si consta in lasarea pielitelor, samburilor si uneori a ciorchinilor in must pe durata fermentarii. Macerarea permite extractia taninurilor, a culorii si a aromelor. Durata macerarii variaza in functie de tipull de vin dorit, de la cateva zile pana la cateva saptamani.


  1. Separarea si presarea secundara - dupa fermentare, vinul este separat de solidele ramase. In cazul vinului rosu, acest pas se numeste desciorchinare si are rolul de a desparti lichidul de pielitele si samburii ramasi. Uneori, o presare secundara este necesara pentru a extrage ultimele cantitati de lichid din solidele ramase.


  1. Fermentarea malolactica - aceasta este o etapa optionala, dar comuna pentru vinurile rosii si unele vinuri albe. Fermentarea malolactica transforma acidul malic in acid lactic, reducand aciditatea vinului si conferindu-i o textura mai fina si mai cremoasa.


  1. Maturarea - dupa fermentare, vinul este lasat sa se matureze pentru a dezvolta arome mai complexe. Maturarea poate avea loc in butoaie de lemn, care adauga note de vanilie, cedru si condimente, sau in recipiente și butoaie din inox, care pastreaza prospetimea aromelor initiale. Durata maturarii variaza de la cateva luni la cativa ani.


  1. Clarificarea si stabilizarea vinului - inainte de imbuteliere, vinul trece prin procese de clarificare pentru a se elimina particulele fine si sedimentul. Aceasta se poate face prin filtrare, decantare sau folosirea de agenti clarificatori. Stabilizarea asigura faptul ca vinul nu va dezvolta cristale sau depozite in sticla.


  1. Imbutelierea - ultima etapa este imbutelierea vinului. Vinul este transferat in sticle, care sunt apoi sigilate cu dopuri de pluta sau capace metalice. Etichetele sunt aplicate pentru a oferi informatii despre vin si producator. Imbutelierea poate fi urmata de o perioada de odihna in sticla, pentru ca aromele sa se armonizeze.


  1. Depozitarea si invechirea - unele vinuri sunt menite sa fie consumate imediat dupa imbuteliere, in timp ce altele beneficiaza de pe urma unei perioade de invechire in sticla. Depozitarea corecta, la temperaturi constante si fara lumina directa, este esentiala pentru pastrarea calitatii vinului.



Poza de Vindemia Winery pe Unsplash.com


Fiecare etapa a producerii vinului aduce o contributie importanta la complexitatea si unicitatea fiecarui sortiment in parte. Prin intelegerea si respectarea acestor etape, poti crea un vin calitativ, de care sa te bucuri si de care sa fii mandru.


2.2. Fabricarea vinului - echipamente necesare



Prepararea vinului de struguri acasa necesita cateva echipamente esentiale, care te vor ajuta sa transformi strugurii in vinul excelent pe care il doresti. Iata de ce ai nevoie pentru a incepe:


  • Zdrobitoare si teascuri - in primul rand, ai nevoie de o zdrobitoare, un aparat care preseaza usor strugurii fara a zdrobi semintele (care adauga amareala vinului). Dupa zdrobire, trebuie sa folosesti un teasc pentru a presa pulpa si a extrage cat mai mult must posibil. Exista diverse tipuri de teascuri, de la cele manuale la cele hidraulice, care variaza ca pret si eficienta.



Poza de beasternchen pe Pixabay.com



  • Butoaie din inox - dupa ce ai obtinut mustul, acesta trebuie sa fermenteze. Butoaiele din inox sunt ideale pentru acest proces, deoarece sunt usor de curatat, durabile si nu afecteaza gustul vinului. Acestea sunt disponibile in diferite dimensiuni, astfel incat sa poti alege capacitatea potrivita pentru productia ta. Inoxul este preferat pentru fermentare datorita rezistentei la coroziune si a faptului ca nu interactioneaza chimic cu mustul.


  • Fermentatoare - pe langa butoaiele din inox, fermentatoarele din plastic alimentar sau sticla sunt alte optiuni populare. Este important ca aceste recipiente sa fie dotate cu un capac ermetic si un tub de fermentatie, care permite dioxidului de carbon sa iasa fara a lasa aerul sa intre, prevenind astfel oxidarea vinului.


  • Carafe de sticla - pentru fermentarea secundara si pastrarea vinului in cantitati mai mici, carafele de sticla sunt foarte utile. Acestea sunt recipiente mari, cu gat ingust, care permit o fermentare lenta si o clarificare naturala a vinului.


  • Pompe si furtunuri - pentru a transfera vinul dintr-un recipient in altul fara a agita sedimentele, ai nevoie de o pompa si furtunuri speciale. Acestea sunt esentiale pentru operatiunile de mutare a vinului pentru a separa sedimentul si pentru imbuteliere.


  • Filtre si clarificatoare - dupa fermentare, vinul poate contine particule fine care trebuie indepartate pentru a obtine un produs limpede. Filtrele si clarificatoarele te ajuta sa elimini aceste impuritati. Poti folosi filtre de diverse grade de finete, in functie de cat de limpede doresti sa fie vinul tau.


  • Termometre si hidrometre - monitorizarea temperaturii si densitatii mustului este cruciala pentru o fermentatie reusita. Termometrul te ajuta sa mentii mustul la temperatura ideala, in timp ce hidrometrul masoara continutul de zahar din must, permitandu-ti sa monitorizezi progresul fermentatiei.


  • Echipamente de imbuteliere si dopuri - odata ce vinul este gata, va trebui sa-l imbuteliezi. Ai nevoie de o masina de imbuteliat, dopuri (de preferat din pluta de calitate) si o masina de sigilat. Etichetele personalizate adauga o nota profesionala si pot transforma sticlele de vin in cadouri deosebite.



Poza de Michael Siebert pe Pixabay.com


Doar investind in echipamente de calitate, precum cele disponibile pe Egospodarul.ro, te vei bucura de un vin delicios facut cu mainile tale in propria gospodarie, pe care il poti savura singur sau in compania celor dragi. Tine cont de etapele privitoare la cum se face vinul de struguri prezentate si foloseste echipamentele sugerate pentru rezultate excelente!