Viata la tara este o permanenta provocare atat pentru gospodari, cat si pentru cei care viziteaza meleagurile natale. De-a lungul timpului, generatiile de tineri care au mers la oras sa-si continue studiile au simtit nevoia sa se intoarca, fie si temporar in locurile din copilarie care le-au sculptat atat de mult personalitatea puternica. Cresterea pasarilor in general si a gainilor in mod special este o indeletnicire tot mai practicata datorita foloaselor pe care le aduc acestea.
Pentru a asigura buna crestere si dezvoltare a gainilor este nevoie de amenajarea cotetelor potrivite. In continuare vei descoperi cum sa construiesti si amenajezi spatiul pentru pasarile de curte, cat de mare trebuie sa fie adapostul pentru pasarile de curte in functie de numarul acestora, cum se amenajeaza cotetul fiecarui tip de pasare, dar in special cel al gainilor si spatiului pentru ouat. In plus, iti vom prezenta sfaturi si reguli de care trebuie sa tii cont in amenajarea cotetului de gaini.
Cuprins:
Constructie cotet de gaini - cum il construiesti si il amenajezi + ce avantaje ofera
Cotet de gaini la tara - care sunt echipamentele de care ai nevoie pentru a-l construi?
Dimensiuni cotet de gaini - cat de mare trebuie sa fie in functie de numarul pasarilor?
Cotet de pasari de curte - sfaturi si reguli de care sa tii cont
1. Constructie cotet de gaini - cum il construiesti si il amenajezi + ce avantaje ofera
Fotografie de la Ivan Babydov pe Pexels.com
Daca vrei sa ai acces la oua proaspete si la carne de pasare gustoasa si sanatoasa este necesar sa te preocupe din ce in ce mai mult cresterea pasarilor in conditii optime.
In fiecare gospodarie este nevoie de spatii atat pentru pasari, cat si pentru animalele de curte pentru a le asigura cele mai bune conditii si pentru a mentine curatenia din jurul casei. Avand in vedere ca pasarile de curte racaie sau cauta in pamant tot felul de viermi, rame sau insecte, acestea pot provoca dezordine in proximitatea casei, drept care este momentul sa te gandesti la varianta optima pentru amenajarea unor spatii potrivite fiecarui tip de pasare. Acestea se pot misca in voie, se hranesc si pot bea apa in mod eficient, daca au propriul spatiu care sa le protejeze de animale sau pasari de prada.
Cand incepi o constructie pentru cotet de gaini trebuie sa ai in vedere cel putin urmatorii factori importanti pentru sanatatea si productivitatea maxima a acestor pasari:
numarul pasarilor din curte
tipul pasarilor de curte
numarul gainilor ouatoare
amenajarea unui tarc pentru puii de gaina
ventilatia corespunzatoare
asigurarea mediului optime specific fiecarui tip de pasare.
Cum construiesti un cotet pentru pasarile de curte?
Cand incepi sa amenajezi un adapost pentru gainile de curte ai de parcurs o serie de etape esentiale, printre care se enumera:
Alegerea spatiului ideal pentru cresterea pasarilor
Marcarea teritoriului cu tarusi si imprejmuirea acestuia
Proiectarea cotetului in functie de factorii importanti
Alegerea materialelor pentru constructie
Alegerea unor adapatoare speciale
Alegerea unor dozatoare ideale pentru hrana
Asigurarea hranei
Asigurarea unui strat drept asternut
Asigurarea nisipului pentru zona de miscare
Pregatirea tratamentelor antiparazitare
Cotetul de gaini se va cnstrui in asa fel incat sa aiba o structura suficient de solida pentru a sustine un acoperis care sa reziste la intemperii si barele de stat pentru pasari.
Fotografie de la Aubrey Odom pe Unsplash.com
Conform studiilor, pentru 5 gaini este nevoie de 1 mp de spatiu util, drept care cotetul va avea o suprafata suficient de mare pentru toate gainile. Cu alte cuvinte, suprafata totala a cotetului va fi multiplu de 5, in functie de numarul total al pasarilor. Daca ai de gand sa cresti 100 de gaini, cotetul va avea minim 20 de metri patrati, in functie de rasa si dimensiunea acestora. In exterior este bine sa fie un spatiu mai generos, pentru ca gainile sa se miste in voie, fara sa fie stresate.
Fie ca vrei sa cumperi un cotet gata construit, fie ca vrei sa construiesti singur, este necesar sa te ocupi si de asternutul pasarilor! Asternutul poate fi din rumegus sau din paie, suficient de bun pentru odihna si pentru cuiburile necesare gainilor ouatoare. Curatarea periodica a cotetului este esentiala pentru prevenirea bolilor si a daunatorilor la pasari. Cel putin de doua ori pe an se igienizeaza si dezinfecteaza cotetul pasarilor.
Fotografie de la Alison Burrell pe Pexels.com
Amenajarea interiorului unui cotet de gaini presupune urmatoarele:
cadrul sa fie realizat cat mai solid
pereti izolati si spatiu ventilat suficient pentru a feri pasarile de temperaturi extreme
podeaua ridicata mai sus de nivelul solului, usor de curatat
amenajarea spatiului de odihna prin amplasarea unor stinghii pe orizontala, la o distanta ideala de maxim 1 metru deasupra podelei, pentru ca pasarile sa poata urca si cobori destul de usor
adapatoarele si dozatoarele de furaje se amplaseaza in afara cotetului, pentru ca acestea sa nu intre in contact cu gainatul de pe podea.
Un cotet bine amenajat in interior, cu un tarc suficient de incapator va genera nu numai productivitate crescuta, dar va permite si strangerea deseurilor de la pasari pentru a putea fi folosite ca ingrasamant natural, in agricultura.
Cum trebuie sa fie zona din exteriorul cotetului?
Pe de alta parte, in exterior este nevoie de cel putin 1 mp de spatiu verde pentru fiecare gaina pentru a obtine randament maxim. Zona din exteriorul cotetului este bine sa fie acoperita cu iarba, atat de buna pentru hrana gainilor. Mai mult, copacii sau arbustii din imprejurimi au un rol important in protejarea acestora de pradatori si de intemperii. Inaltimea gardului de imprejmuire este bine sa fie de minim 2,5 metri pentru a asigura protectia pasarilor din ograda.
Folosirea unei plase inalte pentru imprejmuirea tarcului, eventual acoperita si pe partea de sus va feri pasarile de pradatori si le va proteja de atacul acestora. In plus, pasarile nu vor zbura in alte zone din curte, unde nu au acces si nu pot fi protejate ca in propriul tarc.
Unde trebuie amplasat cotetul?
Amplasarea cotetului intr-o zona ferita de razele directe ale soarelui si de curenti de aer este esentiala pentru cresterea si dezvoltarea acestora. Este ideal sa construiesti usa de la intrarea in cotet catre sud-est, pentru a beneficia de soarele de dimineata si de cat mai multa lumina naturala. Solul bine drenat este foarte bun pentru amplasarea cotetului pasarilor.
Fotografie de la Bri Tucker pe Unsplash.com
Avantaje ale cotetelor de gaini
Cele mai importante avantaje ale cotetelor vizeaza:
Protectia pasarilor de pradatori
Confortul pasarilor si reducerea stresului acestora
Prevenirea bolilor si aparitiei daunatorilor
In plus, printre avantaje se numara cresterea productivitatii, mai ales in ceea ce priveste ouatul.
2. Cotet de gaini la tara - care sunt echipamentele de care ai nevoie pentru a-l construi?
Fotografie de la Real Twin Photos pe Unsplash.com
Cotetul sau adapostul pentru pasari este cu atat mai util cu cat iei in calcul toate facilitatile pe care le pregatesti. Exista o serie de modele de cuibare pentru gaini ouatoare de care sa tii cont pentru ca acestea sa fie cat mai productive.
Modelele clasice de cuibare, fabricate din lemn si materiale naturale, sunt apreciate pentru durabilitatea si aspectul lor rustic. Acestea ofera un mediu confortabil si familiar gainilor, avand compartimente separate pentru fiecare pasare, asigurand intimitatea necesara pentru ouat. De asemenea, modelele clasice sunt usor de personalizat si reparat, fiind ideale pentru gospodariile traditionale.
Pe de alta parte, modelele moderne de cuibare aduc inovatii care sporesc eficienta si igiena. Acestea sunt adesea construite din materiale durabile si usor de curatat, precum plasticul sau metalul, si pot include sisteme automate de colectare a oualor pentru a reduce efortul de intretinere.
Indiferent de modelul ales, este esential sa asiguri un spatiu bine ventilat, protejat de pradatori si adaptat nevoilor gainilor tale. Astfel, vei contribui la bunastarea acestora si vei obtine o productie constanta si de calitate de oua.
Cand construiesti cotete de gaini, modele clasice sau moderne, ai nevoie de o serie de scule electrice, pe langa materialele consumabile pe care le cumperi in acest scop.
Cele mai utile scule electrice, folosite cu pricepere si determinare, vor genera realizarea unui spatiu ideal pentru pasarile tale. Cu ajutorul unor masini de gaurit si insurubat vei putea pregati blanile si ulucile necesare pentru cotet. In plus, foloseste flexuri pentru taierea fierului necesar in vederea construirii adapostului pentru pasari.
Daca vrei sa slefuiesti blanile din lemn, opteaza pentru rindele electrice. Cand ai construit deja scheletul cotetului gainilor si vrei sa-i pui usi si ferestre, ai nevoie de feronerie si accesorii diverse. Toate metalele se pot suda cu precizie cu ajutorul unor aparate de sudura si invertoare, deosebit de eficiente datorita rezistentei produsului finit si portabilitatii aparatului folosit.
Lemnele necesare pentru cotet se pot taia simplu si usor cu ajutorul unor fierastraie electrice, sculele ideale pentru fiecare gospodarie. Pentru taieri rapide ale unor lemne sau pentru alte operatiuni simple se folosesc scule de mana si unelte. Acestea sunt ajutoare de nadejde in fiecare lucrare, mica sau mare, gospodarule!
3. Dimensiuni cotet de gaini - cat de mare trebuie sa fie in functie de numarul pasarilor?
Fotografie de la Emma Cate pe Pexels.com
Daca faci un cotet de gaini prea mic, acestea vor fi stresate si vor fi slab productive. In schimb, daca faci un cotet de gaini supradimensionat vei face risipa de materiale in mod inutil. Asadar, inainte de toate este bine sa calculezi suprafata construita in functie de numarul total al pasarilor pe care estimezi sa le cresti, de tipul, marimea si rasa acestora.
Daca intentionezi sa cresti gaini ouatoare se recomanda o suprafata medie de 0,5 mp pentru fiecare pasare din interiorul cotetului. In schimb, in exterior este ideal sa aloci cate 1 mp pentru fiecare gaina ouatoare, pentru ca aceasta sa se poata misca si hrani in voie. Spre exemplu, pentru 20 de gaini ouatoare ai nevoie de o suprafata construita de 10 mp si de un tarc de 20 mp langa cotet. Cel mai bine este sa amplasezi cotete pentru gaini de modele diferite, in functie de marimea pasarilor in zone ferite de curenti de aer, cu usa de intrare inspre sud-est, pentru a rasari soarele la intrare. Cu alte cuvinte, se va mentine constant ritmul circadian de ouat al gainilor si acestea vor creste in conditii normale.
4. Cotet de pasari la curte - sfaturi si reguli de care sa tii cont
Fotografie de la Dani Millington pe Unsplash.com
Daca vrei sa folosesti cotetul si pentru alte pasari de curte, vei tine cont de marimea si de potentialul acestora. Cu alte cuvinte, pasarile care pot zbura se urca pe stinghia orizontala de odihna, insa cele grele prefera sa stea mai jos, la o distanta mai mica fata de sol. Una este sa amenajezi cotete pentru curcani, gaste sau rate, alta este sa amenajezi aceste adaposturi pentru gaini si bibilici. Trebuie sa tii cont de toate cerintele acestora fata de deplasare, hrana, ouat si nu numai.
In continuare vei descoperi cerintele speciale ale catorva tipuri de pasari, cand vine vorba de adaposturi sau cotete.
Curcanii au nevoie de adaposturi generoase, cu cadru si stinghii solide, fiind pasari de talie mare
Gastele au nevoie de spatii generoase pentru a se hrani si a se odihni, deoarece sunt pasari de talie mare
Ratele au nevoie de spatii cu inaltime mica, de unde sa se scurga apa si unde sa ajunga usor, cu acces permanent la apa pentru scaldat in afara cotetului.
Amenajarea cuibarelor este o problema importanta, pentru a crea intimitate pasarilor si pentru a asigura igiena oualor. Fanul si paiele mentin ouale curate in cuibar, in timp ce le protejeaza de rostogolire si spargere. Acest asternut pentru cuibar se schimba periodic, pentru a preveni aparitia bolilor pasarilor, a mentine igiena oualor si confortul gainilor.
Fiecare model de cotet pentru gaini ouatoare include, in primul rand, utilizarea unui cadru suficient de solid si a unor materialede calitate superioara.
Acoperisul cotetului poate fi din sindrila bituminoasa, din tigla sau din tabla, in functie de modelul ales si gusturile fiecaruia.
Adapatoarele se vor mentine curate si apa se va schimba de 2-3 ori pe zi. Dozatoarele de hrana se vor mentine curate, de asemenea, mai ales daca se depune gainat in mancare.
Amenajarea unui cotet de gaini nu inseamna numai protejarea pe timpul noptii, ci si mentinerea sanatatii acestora pe timpul zilei, in tarcul amenajat in acest sens.
Fotografie de la Magda Ehlers pe Pexels.com
Amenajarea in curte pentru gaini presupune alocarea a minim 1 mp pentru fiecare pasare, cu suficienta iarba si verdeata in zona. Avand in vedere ca pasarile consuma imediat iarba, te vei asigura ca acestea au verdeata asigurata in fiecare zi, cel putin pe perioada sezonului cald. Mai mult decat atat, resturile vegetale care raman in bucatarie sunt foarte apreciate de catre pasari. Daca vrei sa obtii productivitate crescuta, te vei ocupa cu atentie de hranirea eficienta si eficace a pasarilor, in timp ce le vei asigura cnditiile optime de odihna.
Constructia unui cotet de gaini presupune urmatoarele recomandari importante:
Amenajarea curtii din proximitatea cotetului, pentru a se corela cu adapostul pasarilor
Delimitarea si securizarea curtii cu un gard suficient de inalt si de solid
Organizarea eficienta a spatiului exterior, pentru ca gainile sa se miste si sa se hraneasca in voie
Amplasarea unor stinghii de lemn sau a unor rampe special amenajate pentru odihna pasarilor pe timpul zilei, in curte
Alternarea spatiilor cu verdeata, umbroase cu spatii insorite, cu putin nisip sau pamant unde se pot scalda gainile si unde pot scurma in voie. Aceste comportamente specifice gainilor sunt normale si de aceea se vor asigura conditii propice
In cotetul de gaini, o constructie bine amenajata si suficient de mare, te poti ocupa si de curatenie, si de strangerea deseurilor pasarilor, pentru folosirea gainatului ca ingrasamant natural
Verificarea periodica a starii de sanatate a gainilor, in special in mod observational. Daca pasarile nu mananca si stau retrase, este momentul sa actionezi si sa le tratezi, pentru a preveni imbolnavirea celorlalte.
Cand intri in curtea pasarilor sau in cotetul acestora este ideal sa porti haine speciale sau echipament de protectie, dupa care sa le schimbi cand ai alte activitati.
Prin urmare, tine cont de ideile practice pentru cotetul de gaini, sfaturile si recomandarile utile prezentate in acest articol! Astfel, vei putea creste simplu si usor pasari in gospodarie, vei avea oua si carne proaspate pentru a-ti putea mentine stilul de viata sanatos.