In fiecare gospodarie cu animale domestice, cultivarea lucernei este esentiala pentru a asigura hrana necesara necuvantatoarelor si pentru a mentine fertilitatea solului la nivel optim. Gospodarii se pregatesc din timp atat pentru semanatul si ingrijirea lucernei, cat si pentru cosirea eficienta a acesteia. Daca vrei sa afli detalii cu privire la perioada si modul de cultivare, vei descoperi in continuare cand se seamana lucerna, cand se coseste, precum si recomandari utile pentru gospodari. Urmand sfaturile din acest articol, iti vei putea asigura un fanar plin, oferind animalelor hrana necesara pe tot parcursul anului.




Cuprins:

  1. Lucerna - informatii generale despre cultura de lucerna, soiuri si erbicidare

  2. Cand se seamana lucerna, cand se coseste si rolul sau in hranirea animalelor

  3. Semanatul lucernei cu mana, asemanari si deosebiri cu trifoiul si alte recomandari utile pentru gospodari



1. Lucerna - informatii generale despre cultura de lucerna, soiuri si erbicidare


Fotografie de Darla Hueske pe Unsplash


Dintre plantele de nutret se remarca lucerna, una din cele mai valoroase si apreciate de catre crescatorii de animale si nu numai. Lucerna se cultiva din timpuri stravechi, deoarece este folosita ca planta furajera, dar este de un real folos si pentru sol, pentru rotatia culturilor agricole. Lucerna se regenereaza rapid dupa cosire, rezista la temperaturi extreme (la cald si la frig), motiv pentru care o poti cultiva fara grija. 

Pentru inceput, este important sa stii ca lucerna este o planta furajera perena, face parte din familia leguminoaselor si are o radacina pivotanta, care se fixeaza foarte bine in sol, chiar si pana la 1-2 metri adancime. Aceasta se cultiva pe suprafete mari, in mod intensiv, deoarece are nevoie de suficient loc pentru a creste si a se dezvolta. Deoarece semintele si radacinile buruienilor pot ramane in sol, este esentiala erbicidarea corecta pentru a obtine randament maxim. La fel ca radacinile lucernei, radacinile buruienilor pot ajunge pana la 1-2 metri adancime, facand combaterea lor destul de dificila. Indiferent daca aplici metode manuale, mecanizate sau chimice pentru combaterea buruienilor, sau alegi seminte de lucerna selectionate si tratate, vei putea obtine rezultate optime. In primele faze de crestere, lucerna poate fi confundata cu trifoiul, insa frunzele trifoliate si florile albastru-violet ale lucernei diferentiaza cele doua plante.

Datorita valorilor sale nutritive, lucerna este o valoroasa planta de nutret care contine: calciu, caroten, fier, proteine, potasiu si nu numai. Aceasta o recomanda pentru hrana animalelor de lapte si de carne, dar si pentru apicultori, fiind o planta melifera.


Ce soiuri de lucerna poti cultiva?

  • Soiuri autohtone: Cezara, Gloria, Luxin, Fundulea, Magnat, Mihaela, Roxana, Suceveana, Teodora, Triumf.

  • Soiuri de provenienta straina: Pomposa si Primula.

Este binecunoscut faptul ca soiurile romanesti de lucerna sunt foarte rezistente atat la seceta, cat si la iernat, motiv pentru care se recomanda a fi cultivate atat singure, cat si in combinatie cu graminee.


Cand se erbicideaza lucerna?

  • Erbicidarea preemergenta (inainte de a rasari lucerna), pentru prevenirea aparitiei buruienilor monocotiledonate, prin crearea unei pelicule toxice;

  • Erbicidarea postemergenta (dupa ce rasare lucerna) pentru a combate buruienile dicotiledonate care reusesc sa rasara dupa semanat.


Pentru a obtine un randament maxim pe termen lung, lucerna poate fi semanata succesiv timp de pana la 5 ani, desi durata sa de viata poate ajunge la 10 ani. Dupa aceasta cultura este ideal sa lasi terenul liber de lucerna pana la 10 ani, pentru a putea infiinta o noua cultura. Cu alte cuvinte, este ideal sa rotesti culturile agricole pentru a preveni raspandirea unor boli sau daunatori rezistenti la anumite tratamente fitosanitare.


Daca vrei sa cultivi lucerna intr-o zona cu precipitatii anuale abundente este recomandat sa o asociezi cu gramineele, in timp ce in zonele cu precipitatii moderate este bine sa fie cultivata singura. De obicei, lucerna poate fi cultivata dupa culturile care elibereaza terenul pana in toamna. Plantele premergatoare care favorizeaza cultivarea lucernei includ cerealele de toamna, cartofii timpurii si plantele furajere anuale. Plantele postmergatoare cele mai potrivite pentru cultivarea lucernei sunt iarba de Sudan si porumbul. 


2. Cand se seamana lucerna, cand se coseste si rolul sau in hranirea animalelor


Fotografie de Peppe Ragusa pe Unsplash


Inainte de a semana lucerna trebuie sa stii toate detaliile cu privire la: pregatirea terenului, perioada de semanat, ingrijirea si intretinerea culturii, cosirea acesteia, precum si depozitarea in conditii optime.

Cand terenul este perfect curatat de buruieni si resturi vegetale, este arat, discuit si pamantul maruntit suficient, se poate semana lucerna fara probleme. Aceasta planta furajera iubeste terenurile umede. Prin urmare, trebuie sa ai grija sa efectuezi irigari abundente, mai ales in perioada sezonului cald. 

Atunci cand te ocupi de semanat lucerna, fie primavara devreme, fie la inceputul toamnei, vei pregati materialul saditor in functie de soi si zona. Ideal este sa semeni lucerna toamna si sa pregatesti 20-25 Kg/Ha, pentru a obtine randament maxim.

Se poate semana lucerna dupa lucerna, dar este recomandat sa se evite aceasta practica pentru a preveni epuizarea solului si acumularea de boli si daunatori specifici. Este mai bine sa se roteasca culturile cu alte plante pentru a mentine sanatatea solului si a asigura o recolta buna.


  • In ce luna se seamana lucerna?


Inainte de toate, este esential sa pregatesti solul. Aceasta implica parcurgerea catorva etape importante, cum ar fi: dezmiristirea cu ajutorul unei grape, aratul pana la aproximativ 25 cm adancime la inceputul toamnei, maruntirea solului cu o grapa speciala si pregatirea terenului pentru semanat, fie manual, fie mecanizat.

Prin urmare, luna cea mai propice pentru semanatul lucernei este septembrie, in ultima decada a acesteia, dar si la sfarsit de august - început de septembrie, daca solul este pregatit suficient. 

Semanatul lucernei poate fi realizat primavara sau toamna, in urmatoarele luni:

  • martie, daca vrei sa infiintezi o cultura de lucerna de primavara

  • aprilie, pentru infiintarea unei culturi in zonele colinare

  • august, daca vrei sa infiintezi o cultura de toamna, in zonele de campie

  • septembrie, pentru infiintarea unei culturi de toamna, in zonele de deal si munte.


  • Cand se seamana lucerna primavara?


In functie de zona in care te afli, poti alege perioada de semanat corespunzatoare pentru a obtine randament maxim. Astfel, la infiintarea unei culturi de primavara ai doua variante:

  1. In zonele de campie, din sudul Romaniei, perioada optima de semanat este 1 martie-25 martie;

  2. In zonele de deal si munte din Romania, perioada optima de semanat este 10 martie-10 aprilie.

Daca infiintezi o cultura pura de lucerna ai nevoie de 20-22 Kg de samanta la hectar. Astfel, vor putea germina circa 1000 de boabe/mp.

Daca vrei sa infiintezi o cultura de lucerna in amestec cu graminee, ai nevoie de circa 17 Kg la hectar plus diferite graminee: circa 10 Kg/Ha.


  • Cum se seamana lucerna?


Pe un teren bine pregatit, cu aratura la o adancime de 20-25 cm, maruntit si nivelat, vei putea semana lucerna in conditii optime, in functie de soi si de zona. Daca perioada este secetoasa, dupa semanat se recomanda tavalugirea terenului, pentru un contact perfect intre seminte si sol si pentru prevenirea deshidratarii acestora.


  • In cat timp rasare lucerna?


Daca respecti conditiile optime de semanat si ingrijire, mai ales in primele saptamani de la semanat, lucerna rasare in minimum 10 zile. Daca irigarea suplineste lipsa precipitatiilor, cultura creste si se dezvolta suficient de mult pentru a obtine productii record. 

Combaterea buruienilor este esentiala pentru a obtine rezultate optime, mai ales in primul an de la semanat, cand apar si cele monocotiledonate, si cele dicotiledonate. Gasesti aici motosape si motocultoare care te ajuta sa maruntesti solul si sa semeni in conditii optime. Atat erbicidarea preemergenta, cat si cea postemergenta ajuta cultura sa creasca si sa se dezvolte in conditii excelente, fara buruieni daunatoare care pot consuma apa si nutrientii din sol.


In vederea combaterii bolilor si daunatorilor se foloseste cea mai simpla si eficienta metoda: rotatia culturilor agricole. In masura in care se urmareste cu atentie cultura, se pot aplica cele mai folositoare tratamente fitosanitare. 

Cand se seamana lucerna de toamna vei avea grija sa fie solul liber de buruieni, sa fie arat, discuit si nivelat din timp, pentru o buna aderenta a semintelor la sol, dupa care se recomanda irigarea sau tavalugirea solului. Gasesti pe site pompe de apa sau pompe de stropit, care sunt ajutoare de nadejde in vederea irigarii sau pulverizarii unor solutii pentru combaterea buruienilor. 


  • Cand se coseste lucerna?

Daca se intarzie recoltarea lucernei, calitatea furajelor va fi diminuata, drept care este important sa acorzi o atentie sporita cositului. Pe site-ul nostru gasesti motocositoare care te ajuta sa recoltezi rapid lucerna. Atunci cand plantele sunt complet inflorite poti efectua prima cosire. In primul an de vegetatie este ideal sa o cosesti inainte de a inflori complet, adica pe la jumatatea procesului de inflorire. 

Daca o cosesti a doua si a treia oara, este recomandat sa o urmaresti cand incepe din nou sa infloreasca si sa actionezi cand se deschide o treime din flori. In functie de cantitatea de precipitatii si de temperatura anuala poti cosi lucerna chiar si de 5 ori intr-un an. Cu ajutorul unor mori electrice poti realiza in mod eficient furajele complexe pentru animale, atat de necesare pe tot parcursul anului. Este important sa cosesti inainte cu cel putin o luna de inghet, pentru ca lucerna sa aiba suficient timp sa asimileze substantele de rezerva din sol in vederea iernarii. Gasesti pe site tocatoare de crengi si furaje care te ajuta sa pregatesti rapid nutretul pentru animale.


  • Bolile care pot afecta recolta de lucerna 


Cultura lucernei poate fi afectata de urmatoarele boli:

  • Fainarea lucernei

  • Mozaicul lucernei

  • Ofilirea plantelor

  • Patarea bruna a frunzelor

  • Rugina lucernei.

Aceste boli pot provoca pagube mari daca nu sunt descoperite si tratate din timp. De aceea, prima metoda de prevenire este cea observationala.

Daunatori care pot aparea dupa cultivarea lucernei:

  • Buburuza lucernei

  • Gargaritele frunzelor si radacinilor

  • Gandacul rosu al lucernei

  • Tripsii si Miridele.

Acesti daunatori pot invada plantele daca tratamentele fitosanitare adecvate nu sunt aplicate la timp.

Atat fungicidele, cat si insecticidele se pot folosi la nevoie sau preventiv, acestea fiind aplicate prin stropiri repetate, cu ajutorul unor atomizoare de pe site-ul nostru. Gasesti aici si produse pentru irigare, deosebit de utile in vederea mentinerii umiditatii optime in sol.

Semanatul lucernei primavara presupune o mai mare atentie, in special cand vine vorba de irigare, stropiri si cosit, insa acesta nu este un impediment pentru a obtine rezultate optime.


3. Semanatul lucernei cu mana, asemanari si deosebiri cu trifoiul si alte recomandari utile pentru gospodari


Daca inca te intrebi ce sa cultivi - lucerna sau trifoiul - raspunsul depinde de nevoile generale ale gospodariei si, in special, de cele ale animalelor din curte. Vacile de lapte au mare nevoie de lucerna, ca si oile sau caprele, insa furajele se pot combina daca inca nu te-ai hotarat ce sa cultivi in mod prioritar. Avantajul lucernei este ca, odata semanata, rezista pana la 10 ani fara probleme, dar se recomanda sa rotesti culturile la 3-5 ani pentru a obtine randament maxim. Acum, ca stii ce este lucerna, este important sa-i acorzi o atentie sporita si sa iei toate masurile necesare in vederea cultivarii acesteia intr-un stil prietenos cu mediul inconjurator.


  • Cata lucerna intra la hectar?


Inainte de semanatul lucernei, este important sa pregatesti materialul de insamantare, asigurandu-te ca acesta este de inalta calitate si a fost riguros verificat si selectionat de specialisti.

O cantitate cuprinsa intre 20 si 25 Kg la hectar asigura norma de semanat pentru o cultura de lucerna, fie ea de primavara sau de toamna. Desigur, semanatul cu mana poate fi realizat pe suprafete mai mici de teren, insa este posibil si pe suprafete intinse daca respecti imprastierea echilibrata a semintelor. 


In primele faze de vegetatie, lucerna seamana foarte mult cu trifoiul, insa apoi se evidentiaza prin frunze alterne, trilobate si tulpina inalta, comparativ cu trifoiul care are frunze trilobate si tulpina joasa. De asemenea, florile lucernei au culoare albastru violaceu, in timp ce florile trifoiului sunt albe sau divers colorate, in functie de specie. 

Recoltarea lucernei se realizeaza prin cosit manual sau mecanizat, de cele mai multe ori la jumatatea infloririi, pentru ca furajele obtinute sa fie de cea mai buna calitate. De la prima cosire pentru lucerna pana la ultima cosire se are in vedere mentinerea umiditatii optime in sol si verificarea culturii cu privire la boli si daunatori.

Dupa cositul lucernei se lasa pe sol pana se usuca, dupa care se strange in gramezi sau in capite si se pastreaza pentru toamna. Toamna sau chiar vara se adaposteste in fanar sau se toaca pentru a asigura furajele animalelor.

Acum, ca ai aflat ce se face cu lucerna, este important sa acorzi o atentie sporita pastrarii acesteia. Cosirea si balotarea lucernei te ajuta sa o pastrezi in mod eficient, pentru realizarea furajelor.

Daca vrei sa stii cu ce se coseste lucerna poti alege modul manual, pentru pastrarea intregii plante sau modul mecanizat, in care planta se poate frange sau scutura de flori. Ambele moduri se utilizeaza cu succes, mai ales cand ai suprafete mari cultivate. 

Imediat cum se coseste lucerna si se strange de pe teren, aceasta se regenereaza foarte repede si incepe din nou sa infloreasca. Cu alte cuvinte, pregateste-te sa cosesti lucerna de 4-5 ori pe an!

Diferenta dintre trifoi si lucerna este data atat de denumire, cat si de statura plantelor, de frunze sau de flori. Valoarea nutritiva a acestora este asemanatoare, cu mentiunea ca lucerna este preferata de gospodari. Ingrijirea lucernei este relativ simpla, drept care o poti cultiva cu succes si pe suprafete mici, si pe suprafete mari de teren.


  • La ce e buna lucerna?


Asa cum ai descoperit din acest articol, lucerna este o planta furajera foarte valoroasa datorita substantelor nutritive din compozitia acesteia. Prin urmare, animalele o prefera, utilizandu-se simpla sau combinata cu cereale. 

Cele mai utile recomandari pentru o recolta de lucerna bogata vizeaza:

  • pregatirea terenului in mod corespunzator semanatului

  • asigurarea umiditatii optime a solului

  • erbicidarea culturilor in functie de cerintele solului

  • alegerea unor seminte de calitate, bine selectionate si tratate

  • ingrijirea si intretinerea prin aplicarea tratamentelor fitosanitare in mod eficient

  • recoltarea la timp si pastrarea in conditii optime a lucernei.


Cand lucerna atinge 50-60 cm inaltime, este important sa te pregatesti pentru cosit, mai ales daca deja a inceput procesul de inflorire.


Prin urmare, daca infiintezi o cultura de lucerna si respecti cerintele solului, ale plantelor, precum si recomandarile specialistilor cu privire la aplicarea tratamentelor fitosanitare, vei putea sa cosesti fara grija chiar si de 5 ori pe an, astfel incat sa umpli fanarul de nutret pentru animale.