Mulsul vacii nu este numai o indeletnicire veche si esentiala pentru alimentatia sanatoasa, ci si o reala provocare pentru specialistii in stiinta si tehnica. In acest articol, vei descoperi detalii cu privire la evolutia tehnicilor de mulgere a vacilor de-a lungul timpului, alaturi de alte informatii valoroase pentru a obtine in mod eficient laptele - materie prima pentru realizarea multor produse lactate.



Cuprins:

  1. Mulsul vacilor - incursiune printre metodele clasice și moderne, tehnologizate

  2. Mulsul vacilor manual sau mecanic - informatii utile pentru gospodari


1. Mulsul vacilor: incursiune printre metodele clasice și moderne, tehnologizate


Tehnicile de muls reprezinta un aspect fundamental in gestionarea eficienta a unei ferme de productie lactata. Procesul de muls nu se rezuma doar la extragerea laptelui din ugerul vacilor, ci implica utilizarea unor tehnici si echipamente specializate menite sa asigure atat confortul si sanatatea animalelor, cat si calitatea optima a laptelui produs.


In functie de dimensiunea si tipul fermei, tehnicile de muls pot varia de la mulsul manual traditional la sisteme automate sau semiautomate avansate.


Mulsul vacilor manual este o traditie veche, folosita atat pentru a obtine lapte bun de baut, cat si pentru a crea o varietate de produse lactate, cum ar fi branza, untul, laptele batut si altele. Aceasta metoda implica utilizarea mainilor pentru a extrage laptele din glandele mamare ale acestor animale domestice. In prezent, zootehnia este in continua evolutie, concentrandu-se pe noi tehnici de crestere, ingrijire si intretinere a animalelor din gospodarie.


Gospodarii sau micii fermieri prefera aceasta indeletnicire atat gratie obtinerii unor rezultate optime, cat si datorita interactiunii cu animalele, de la hranirea si intretinerea acestora pana la obtinerea unor beneficii de la ele. Cu cat ai grija mai mult si mai bine de vaci, cu atat ele sunt mai putin stresate! Mai mult decat atat, daca vacile sunt mai putin stresate, vor da cat mai mult lapte si te vei bucura de randament maxim. Cu alte cuvinte, vacile vor fi mai productive si poti realiza o multime de produse lactate delicioase si sanatoase in conditii normale de ingrijire si intretinere.


Intr-o era in care tehnologia avanseaza rapid, cu schimbari ce par a se intampla de la o zi la alta, este crucial sa fii la curent cu ultimele noutati in domeniul cresterii animalelor! Mulsul manual al vacilor a devenit o practica sporadica. In prezent, majoritatea gospodarilor s-au orientat catre mulsul vacilor mecanic. Se folosesc mulgatoare pentru a realiza aceasta activitate esentiala. Eficienta acestora a crescut semnificativ, permitand mulgerea a 3-4 vaci cu lapte in acelasi interval orar. Conditiile de igiena in care se realizeaza mulsul vacilor mecanic respecta normele UE si randamentul obtinut este maxim.


Fotografie de la Ouça e  Relaxe pe Pexels.com


Realizarea unei astfel de actiuni corecte este cruciala nu doar pentru sanatatea acestor animale, ci si pentru bunastarea intregii familii. Prin investitia in tehnologizarea procesului, nu doar ca se optimizeaza productia de lapte, dar se reduc si riscurile de boli si leziuni asociate mulsului manual.


Care sunt posibilele probleme asociate mulsului manual?

  • In perioada cand lactatia este maxima, poate aparea mastita - afectiune care poate afecta semnificativ productia de lapte si calitatea acestuia.

  • Manifestarile clinice, generate de mastita.

  • Manifestarile subclinice sau asimptomatice, generate de diferite infectii bacteriene.

  • Suprainfectarile, in cazul unor leziuni ale mameloanelor, pot genera probleme severe daca nu actionezi in mod eficient si eficace.


Ce ai de realizat inainte de mulsul manual?

  • Pregatirea vacilor

  • spalarea cu apa calda si o carpa curata a zonei de muls;

  • igienizarea ugerului si a zonei din apropierea acestuia;

  • legarea cozii vacii de piciorul pus locului in care se va aseza mulgatorul, pentru a evita lovirea si caderea unor fire de par sau praf in lapte.


  • Pregatirea mulgatorilor

  • spalarea cu apa calda si sapun pe maini;

  • purtarea unor haine curate, cu boneta pe cap;

  • protejarea barbii cu plasa, daca este cazul;

  • folosirea a doua galeti si a unui castron: o galeata cu apa se va folosi pentru spalarea ugerului si alta pentru adugat laptele muls in castron;

  • apropierea cu calm de vaca genereaza o buna comuniune dintre om si animal, fara bruscari si mai ales lovituri.


  • Pregatirea vaselor de muls

  • spalarea temeinica a galetilor si a castronului sau canii;

  • pastrarea vaselor in locuri bine igienizate, ferite de conditii extreme si de praf.


  • Mulsul propriu zis

  • masajul premergator al ugerului;

  • masajul in timpul mulsului;

  • masajul final al ugerului;

  • primele jeturi de lapte se elimina, deoarece intra in contact cu multi germeni.


Mulsul manual poate fi utilizat in alternanta cu mulsul mecanizat, fara sa afecteze starea de sanatate a vacilor. Altfel spus, o verificare observationala a starii animalelor din gospodarie nu strica niciodata, mai ales daca iti mai aduc si beneficii.


Astfel, se realizeaza o stransa legatura emotionala cu animalul pentru a putea aplica si alte metode mai moderne. Mai mult, cand te ocupi indeaproape de muls poti observa imediat daca apar probleme de sanatate precum: inflamatii, raniri, infectii, mastite si nu numai. Daca o vaca are mastita, ea nu-ti va permite sa o mulgi din cauza durerii. Atunci, vei constientiza ca ai nevoie de ajutorul unui specialist si a unor tratamente.


Pe masura ce observi cum eficienta creste datorita tehnologiei, vei apela din ce in ce mai des la mulsul mecanizat, cu conditia ca vacile sa fie perfect sanatoase. In caz contrar, exista riscul ca laptele infectat sa se amestece cu cel sanatos in vasul aparatului, afectandu-i calitatea si nefiind potrivit pentru consum.


Alternarea mulsului manual cu cel mecanizat este esentiala apentru bunastarea fermei de vaci si reducerea stresul acestor animale.


In orice situatie, se recomanda urmatoarele:

  • se verifica periodic ugerul vacilor, pentru a combate sau preveni problemele de sanatate.

  • se pastreaza separat primele jeturi de lapte, pentru a fi eliminat.

  • se pastreaza o anume rutina si ordine de muls, pentru a nu stresa vacile in mod inutil

  • pastrarea mameloalor curate inainte de muls si folosirea unui prosop special pentru sters dupa spalat.

  • aplicarea corecta a dispozitivelor mecanizate, pentru a se crea vid si pentru a functiona in mod eficient.

  • evitarea suprasolicitarii mamelonului prin mulsul intensiv. 

  • dezinfectarea aparaturii si a mameloanelor dupa fiecare muls.

  • extractia laptelui are loc in conditii foarte bune de igiena.


Daca respecti cumulativ aceste recomandari, este imposibil sa nu obtii randament maxim de fiecare data. Daca observi un comportament ciudat al vacilor, este cazul sa iei masuri, pentru a evita accidentarile de o parte sau de alta.


Mulsul mecanic prinde tot mai mult curaj in ultima vreme, pentru care gospodarii vor sa adopte din ce ince mai mult aceasta metoda eficienta. Fara recomandarile unor specialisti in zootehnie, unor ingineri diplomati in horticultura sau ale unor ingineri tehnologi, este destul de dificil sa ai grija de o ferma de vaci, ca la carte.


2. Mulsul vacilor manual sau mecanic - informatii utile pentru gospodari


Sursa foto: shutterstock.com


In epoca moderna a agriculturii, cunoasterea beneficiilor mulsului vacilor mecanic reprezinta o piatra de temelie in optimizarea eficientei si sustenabilitatii in fermele de vaci. 


Care sunt beneficiile mulsului mecanic?

  • Conectarea mai multor capete de bovine la aparatele de muls determina obtinerea unui randament crescut in exploatarea fermei.

  • Scaderea posibilitatii de contaminare a laptelui sau a zonei mamelonare a vacii.

  • Cresterea randamentului de obtinere a laptelui datorita stimularii glandelor mamare prin masaj corespunzator si muls corect, de la caz la caz.


De asemenea, cunoasterea dezavantajelor mulsului mecanic al vacilor este cruciala in ziua de azi, cand eficienta si productivitatea sunt adesea prioritati principale. In ciuda beneficiilor evidente in termeni de crestere a capacitătii de productie, aceasta practica poate avea si anumite minusuri.


Printre posibilele dezavantaje ale mulsului mecanic se enumera urmatoarele:

  • Insuficienta conexiune dintre om si animalul domestic.

  • Costuri cu investitia initiala, dupa care cu intretinerea acesteia.


Beneficiile sunt semnificativ mai mari decat dezavantajele, deci este momentul sa iei o decizie bine gandita! Este crucial sa fii si in comuniune cu animalul si sa fii la curent cu progresul tehnologic. Chiar daca nu mulgi vacile de trei ori, ci de doua ori pe zi, este ideal sa tii cont de toate sfaturile si recomandarile specialistilor.


Pentru mulsul vacilor mecanic sunt necesare diverse echipamente moderne, printre care se numara mulgatoarele, care asigura un proces eficient si rapid. Totodata, sunt indispensabile unitatile de control si monitorizare, sisteme de alimentare si adaptare etc. Aceste echipamente sunt esentiale pentru a optimiza procesul de muls mecanic si pentru a asigura bunastarea si sanatatea animalelor, precum si calitatea laptelui produs.


Cum alegi mulgatoarea perfecta? 

  1. Numarul posturilor de muls;

  2. Capacitatea de stocare;

  3. Puterea pompei.


In functie de aceste criterii si de numarul de vaci pe care le ai in gospodarie este momentul sa te gandesti la aparatul corespunzator nevoilor tale. Acesta te va salva de o serie de probleme care afecteaza atat cantitatea, cat si calitatea laptelui. 


Sursa foto: shutterstock.com


In comert se gasesc urmatoarele produse bune de consum:

  • Lapte si produse lactate

  • lapte cu diferite grasimi, pasteurizat;

  • lapte UHT (tratat la temperaturi inalte);

  • unt;

  • cazeine;

  • zer;

  • branza;

  • iaurt;

  • kefir;

  • sana;

  • smantana.


  • Lapte de consum

  • lapte fara prelucrare;

  • lapte integral.


  • Grasimi tartinabile

  • crema de branza;

  • crema de unt;

  • ulei de unt.


Laptele este produs de una sau mai multe vaci si acesta pate fi consumat inainte sau dupa procesare, in functie de oportunitati si de alegerile sanatoase. Laptele de consum poate fi folosit si pentru realizarea branzeturilor, deoarece are suficienta grasime pentru a obtine randament maxim. 


Continutul in grasime al laptelui variaza de la o vaca la alta si de la un sezon la altul, in functie de rasa si de alimentatia bovinelor. Deoarece laptele contine si proteine, acesta se poate folosi in alimentatia zilnica si la micul dejun, si la cina. 


Desigur, consumul de lapte se completeaza cu cereale si se poate suplimenta cu alte alimente cu valoare nutritiva rdicata. Toate aceste alimente contribuie la sanatatea si la bunastarea familiei, conform studiilor efectuate de catre specialisti. Chiar si in Piramida alimentelor laptele este printre primele randuri, alaturi de produsele lactate, de oua si de carne.


Daca vrei sa te bucuri alaturi de familie si prieteni de roadele muncii tale nu mai sta pe ganduri si alege solutiile optime pentru cresterea si ingrijirea animalelor! Vei obtine o multime de beneficii, in timp ce vei invata de la ele ce inseamna comuniunea cu natura, cu animalele, precum si asigurarea nevoilor primare pentru intreaga familie.


Prin urmare, mulsul vacii poate constitui atat o sursa de realizare a nevoilor primare, cat si o sursa de venit pentru intreaga familie, daca respecti recomandarile specialistilor si te ocupi cu pasiune si daruire de gospodarie.