Fie ca ai o mica suprafata de teren in fata casei, fie ca ai un spatiu generos in gradina poti planta cu incredere pomi fructiferi, pentru a te bucura de fructe din productie proprie alaturi de familie si prieteni. Daca visezi sa obtii fructe de calitate este important sa acorzi o atentie deosebita ingrijirii pomilor fructiferi. Conform schemei anuale de tratament este necesar sa stropesti pomii fructiferi in functie de specie, in diferite faze de inmugurire si inflorire. Specialistii recomanda unele stropiri de primavara, altele la inceput de vara pentru a preveni bolile si daunatoriii pomilor fructiferi. Daca vrei sa afli detalii despre toate aceste aspecte cu privire la stropitul pomilor vei descoperi in continuare un ghid practic pentru a obtine rezultate optime in livada.
Cuprins:
Stropirea pomilor in functie de anotimp - informatii utile pentru gospodari
Stropirea pomilor fructiferi dupa calendar, in functie de fazele de inmugurire si inflorire
Stropirea pomilor fructiferi - scheme de stropiri pentru toate anotimpurile
1. Stropirea pomilor in functie de anotimp - informatii utile pentru gospodari
Fotografie de Skylar Zilka pe Unsplash
Daca te gandesti cum se fac stropirile de pomi inseamna ca ai deja o livada sau vrei sa infiintezi una si te intereseaza cum sa obtii rezultate optime in pomicultura. Se poate spune ca agricultura se aseamana cu o loterie, deoarece conditiile de mediu sunt variabile, iar bolile si daunatorii se adapteaza tot mai mult acestor conditii. Desi se pune accent pe agricultura ecologica, nu intotdeauna da rezultate optime, de aceea se apeleaza la substantele de sinteza.
Solutiile pentru stropirea pomilor fructiferi te ajuta sa ai o livada infloritoare si roditoare. In continuare vei descoperi tot ce ai de facut pentru a obtine randament maxim, mai ales ca stropirea in gradina sau in livada reprezinta una din cele mai importante operatiuni. Deoarece schimbarile climatice genereaza aparitia unor noi boli si daunatori, specialistii recomanda un numar de 5 stropiri pe an, conform unor scheme de tratament, in functie de conditiile de mediu si clima.
Cand se stropesc pomii? Iata perioada optima de stropire!
Stropirea pomilor fructiferi primavara este esentiala pentru prevenirea imbolnavirilor si daunatorilor. Pentru stropirile de pomi fructiferi, in schema sunt incluse insecticide si fungicide pentru fiecare perioada a anului. Acestea se pot aplica in mod eficient si eficace cu ajutorul unor atomizoare. Capacitatea rezervorului de benzina al acestora poate fi de la 14 litri la 20 de litri si puterea motorului variaza de la 1,83 la 2,9 Kw. Stropirea pomilor primavara se realizeaza inainte de inflorire, cand incep sa se formeze mugurii florali. Poti folosi cu succes pompe de stropit de umar si pulverizatoare, in cazul in care ai o livada tanara sau de dimensiuni reduse. Desigur, terenul trebuie sa fie liber de buruieni, sa fie sapat in jurul pomilor in cerc cu diametrul de marimea coroanei acestuia. Gasesti pe site unelte pentru gradinarit (cazma, grebla, sapa etc) si trimere electrice pentru a cosi iarba din jurul pomilor in mod eficient si eficace.
Stropirea de vara presupune tratamentele antifungice aplicate pomilor in prima parte a formarii fructelor. Stropirea pomilor se realizeaza in zilele insorite, fara precipitatii pentru a avea randament maxim. Daca este seceta, poti ajuta la cresterea si dezvoltarea fructelor cu pompe de apa de pe site-ul nostru.
Stropirea de toamna se realizeaza dupa caderea frunzelor, cand incepe perioada de repaus vegetativ. Astfel, se combat ciupercile sau fungii si insectele aflate in perioada de iernare, pentru a stopa evolutia acestora si a obtine o productie mai buna din punct de vedere calitativ si cantitativ in anul urmator.
Stropirea de iarna a pomilor fructiferi este deosebit de importanta inca din perioada de repaus vegetativ. Astfel, imbaierea scoartei te ajuta sa dezinfectezi pomii si sa previi propagarea bolilor. Aceasta se realizeaza in zilele insorite, cand iarna este mai blanda sau pe sfarsite. De altfel, la sfarsitul lunii februarie si inceputul lunii martie se aplica primul tratament din anul calendaristic. Daca temperatura aerului este de aproximativ 5 grade este ideal pentru tratamente ale pomilor. Dupa stropirea pomilor de iarna te poti baza pe un inceput bun al cresterii si dezvoltarii mugurilor florali, pentru a rezista fructele si a obtine rezultate optime la recoltare.
Cand stropim pomii fructiferi sau cum sa alegem ziua si momentul zilei pentru stropit? Iata cele 3 conditii prielnice!
Sa fie o zi insorita, cu temperaturi pozitive (peste 5 grade).
Sa nu fie precipitatii.
Sa nu fie vant puternic.
In functie de specie si de soi, specialistii recomanda diferite substante pentru tratamentele pomilor, care se aplica atunci cand au eficienta maxima. De aceea, se realizeaza un calendar al tratamentelor, impartit pe perioadele din an, varsta plantatiei, fazele de vegetatie si de specie, cu prudenta in realizarea amestecurilor. De aceea, se vor respecta recomandarile specialistilor cu privire la amestecuri si la concentratiile utilizate.
2. Stropirea pomilor fructiferi dupa calendar, in functie de fazele de inmugurire si inflorire
Fotografie de Dan Gold pe Unsplash
Inainte de toate, te poti informa ce boli si daunatori sunt in zona, pentru a adopta solutiile optime. Atunci cand incepi tratamente pentru pomi fructiferi, primavara este ideal sa pregatesti intreaga solutie inainte de inceperea operatiunii de stropit. Daca te intrebi cu ce se stropesc pomii in luna martie, afla ca, de regula, se folosesc fungicide si insecticide pentru fiecare perioada, in functie de fazele de inmugurire si inflorire. In general, substantele pe baza de cupru nu se amesteca in uleiurile horticole, deoarece pot fi ineficiente. Mai exact, daca aplici piatra vanata sau zeama bordeleza vei astepta o saptamana pana la aplicarea unor uleiuri horticole.
Tratamentul pomilor fructiferi de primavara, pas cu pas:
Tratamentul aplicat inainte de inmugurire
Tratamentul aplicat in timpul inmuguririi
Tratamentul aplicat dupa inmugurire, la formarea florilor
Tratamentul aplicat la formarea fructului.
Bolile si daunatorii pomilor fructiferi difera de la o specie la alta, motiv pentru care tratamentele si schemele aplicate variaza si ele. Daca te intrebi cand se stropesc pomii fructiferi toamna, trebuie sa stii ca acest proces se realizeaza asemanator la toate speciile, insa perioada difera in functie de intrarea in repaus vegetativ, dupa caderea frunzelor. Merii, perii si prunii sunt cei mai populari in tara noastra si prezinta unele asemanari cu privire la bolile si daunatorii comuni: fainarea, rapanul, viermele fructelor etc. Deoarece daunatorii pot ierna pe scoarta sau pe crengile pomilor fructiferi in diferite stadii de dezvoltare, se va tine cont de combaterea acestora atunci cand se aplica tratamentele fitosanitare.
Care sunt principalele boli ale pomilor fructiferi? Iata aici ce ai de prevenit si tratat, gospodarule!
Fainarea
Rapanul
Putregaiul sau bolile de depozit
Focul bacterian al rozaceelor
Patarea alba a frunzelor parului
Patarea rosie a frunzelor visinului si ciresului
Care sunt cei mai intalniti daunatori din livada?
Viermele fructelor (prune, mere, cirese, gutui, pere)
Paduchele din San Jose
Puricele verde
Puricele melifer
Molia fructelor
Acarianul rosu al pomilor
Paduchele negru al ciresului si visinului
Viespea neagra a prunului.
Stropiri la pomi fructiferi in functie de tipul acestora - calendar practic si util pentru gospodari
Prunii, merii si perii se stropesc in toate cele 4 anotimpuri, inca de la scoarta:
primavara: inainte de inmugurire, in timpul inmuguririi si la formarea fructului:
vara: dupa formarea fructului:
toamna: stropirea la scoarta (dupa caderea frunzelor, cu sulfat de cupru si un insecticid) si stropirea albastra (zeama bordeleza sau alte substante fungicide pe baza de cupru). Stropirea pomilor toamna previne perpetuarea unor boli si daunatori de la un an la altul.
iarna: dupa taierea pomilor se utilizeaza insecticid si ulei horticol, in luna februarie, inainte de venirea primaverii.
Daca realizezi 5 stropiri de pomi fructiferi pe an poti spune ca ti-ai indeplinit misiunea in mod eficient. Pentru alte tipuri de pomi trebuie sa tii cont si de anotimp, si de potentialele probleme aparute in timpul perioadei vegetative. In orice caz, pentru stropirea pomilor de primavara trebuie sa te pregatesti anual si sa treci prin toata livada in vederea prevenirii bolilor si daunatorilor. Atunci cand vrei sa incepi procesul de stropit pomi primavara vei prepara solutia intr-un vas suficient de mare, pentru a avea aceeasi concentratie la fiecare pompa pe care o incarci si a folosi timpul in mod eficient.
Stropirea pomilor in floare este importanta pentru fiecare specie, in vederea prevenirii formarii viermelui fructelor, care se afla in stadiul de fluture. Acesta poate sa se strecoare in floare si sa depuna oua din care vor iesi larve cand se formeaza fructul. Cele mai eficiente tratamente pentru pomi fructiferi, in acest caz, sunt insecticidele. In plus, pentru cresterea randamentului se pot adauga fungicide. Stropirea pomilor fructiferi dupa floare se face de obicei in luna aprilie, mai exact dupa caderea florilor, insa acest lucru depinde de tipul de pom, de regiunea tarii si de conditiile meteorologice.
La stropirea pomilor de iarna se folosesc cu succes insecticide si uleiuri horticole. Cu alte cuvinte, se actioneaza impotriva daunatorilor si atunci cand se realizeaza stropitul pomilor iarna.
Stropirile la pomi influenteaza, in mare masura, calitatea si cantitatea fructelor. De aceea, se tine cont de recomandarile specialistilor in horticultura pentru a obtine rezultate optime.
Chiar si cu o saptamana inainte de recoltare se pot realiza stropiri pentru prevenirea putregaiului sau bolilor de depozit ale fructelor samburoase. Astfel, vei putea pastra in camara sau depozit fructe sanatoase pentru consum curent sau pentru conserve.
Atunci cand te pregatesti pentru stropit este ideal sa porti o salopeta de gradina, cizme speciale de gradinarit, masca de protectie si manusi pentru a preveni riscurile accidentale, in cazul inhalarii solutiei de stropit sau contactului acesteia cu pielea.
Rolul stropirii pomilor este preventiv sau ameliorativ, in cazul imbolnavirilor sau infestarilor, insa nu trebuie exagerat. In caz contrar, poate deveni nociv pentru sanatate prin supraincarcarea fructelor cu substante chimice de sinteza. Agricultura ecologica incearca sa suplineasca utilizarea acestor substante pentru a obtine produse bio, de calitate.
3. Stropirea pomilor fructiferi - scheme de stropiri pentru toate anotimpurile
Fotografie de Skylar Zilka pe Unsplash
De la stropitul pomilor primavara pana la caderea frunzelor si chiar in timpul iernii, trebuie sa ai grija de livada permanent. Atat pregatirea solului, cat si ingrijirile pomilor fructiferi te vor ajuta sa obtii cele mai bune rezultate in pomicultura.
Daca realizezi stropiri de pomi primavara vei porni in forta cu munca in livada si te vei bucura de fructe pe masura muncii depuse. Desigur, vei tine cont de conditiile de mediu si clima, deoarece natura te ajuta in mare masura in realizarea acestor obiective.
Cand se stropesc pomii fructiferi? Iata calendarul stropirii pomilor fructiferi!
Desi agricultura este ca si o loterie, poti spune cu tarie ca, daca te ocupi de stropirea pomilor fructiferi iarna, in perioada de repaus vegetativ si stii cu ce se stropesc pomii fructiferi primavara, vei beneficia de fructe pe masura muncii depuse, daca nu intervin alte boli si alti daunatori. Stropitul pomilor toamna are si el un rol si vei observa ca in fiecare an recoltezi din ce in ce mai multe fructe. Stropirea pomilor fructiferi toamna are doua etape: inainte de culegerea fructelor si dupa caderea frunzelor, asa cum deja stii. Atunci cand te ocupi de stropirea pomilor toamna vei avea un randament crescut in anul urmator.
Pentru stropirea pomilor fructiferi primavara poti incepe sa pregatesti pompa si sa prepari solutia intr-un vas de capacitate mare. Atunci cand pregatesti solutii pentru stropitul pomilor fructiferi vei tine cont de sfaturile si recomandarile de pe ambalaje si de experienta specialistilor in domeniu.
De la solutii de stropit pomi fructiferi de primavara pana la stropirile pomilor de toamna, trebuie sa pregatesti cu aceeasi grija solutiile si sa previi riscurile cu ajutorul echipamentului de protectie pe care trebuie sa-l porti de fiecare data.
Intretinerea pomilor fructiferi este o reala provocare pentru gospodari, mai ales ca schimbarile climatice le dau de furca tot mai mult in ultimii ani si seceta se instaleaza si pe teritoriul Romaniei. Atat udarile pentru mentinerea vigorii pomilor, cat si folosirea unor solutii de stropit pentru pomi fructiferi sunt parte din intretinerea in bune conditii a acestora.
Atunci cand te ocupi de stropirile pomilor fructiferi primavara, este important sa fi efectuat deja taierile si sa fi sapat in jurul radacinilor pentru o buna aerisire a acestora. Pentru efectuarea stropirilor de pomi in floare este ideal sa incepi in prima parte a acestei etape, cand pomii se pot infesta din cauza musculitei sau a fluturelui. Se poate spune ca stropitul pomilor fructiferi primavara da startul intretinerii pomilor din anotimpul renasterii. Stropirea pomilor toamna tarziu te ajuta sa previi formarea unor boli sau daunatori care se pot perpetua de la un an la altul. Dupa taierile dinainte de venirea primaverii te poti ocupa de stropiri de pomi iarna, in februarie.
Cu ce se stropesc pomii toamna?
Daca vrei sa previi putregaiul vei folosi un fungicid eficient.
Daca vrei sa-i stropesti preventiv, vei folosi fungicid si insecticid.
Stropirea pomilor in luna mai, dar si in luna aprilie te ajuta sa previi boli precum fainarea, rapanul, focul bacterian si nu numai. Astfel, stropirea pomilor dupa inflorire este destul de eficienta daca se realizeaza la timp, in functie de tipul pomului.
In afara de stropirea pomilor fructiferi trebuie sa ai grija sa aduni fructele putrezite sau bolnave, sa elimini buruienile din jurul radacinii si sa sapi locul pentru aerisirea acestora si pentru patrunderea apei sau substantelor minerale in sol.
Pentru alte tratamente de pomi fructiferi de primavara sau vara poti apela cu incredere la cele naturiste pentru sol, pe baza de gunoi de grajd, macerate de urzica si nu numai.
Stropirea pomilor primavara devreme se realizeaza in zilele cu temperaturi de peste 5 grade, cand nu mai apare inghetul. Stropirea pomilor infloriti se realizeaza in zilele insorite, fara precipitatii sau vant puternic. Stropirea pomilor in repaus vegetativ te ajuta sa repeti procesul in vederea prevenirii perpetuarii unor boli si daunatori.
Un bun gospdar realizeaza atat stropiri de pomi in primavara, cat si stropitul pomilor toamna si iarna. De asemenea, multi apeleaza la stropiri ecologice sau bio ale pomilor fructiferi, care utilizeaza substante organice destinate acestui scop.
Prin urmare, daca vrei sa mentii livada si sa realizezi productii la care nici nu visezi, tine cont de recomandarile specialistilor si adopta in mod eficient si eficace toate masurile in vederea combaterii sau prevenirii bolilor si daunatorior pomilor fructiferi.