La nivel de gospodarie, precum si la nivel industrial, exista anumite procedee prin care materialele de diferite feluri pot fi gestionate in mod eficient, in asa fel incat sa se obtina structuri durabile. Printre cele mai cunoscute astfel de procedee se regaseste si sudarea. Prin topire sau in alte moduri, o sudare bine realizata poate sa uneasca doua bucati de material si sa le pastreze conectate pentru foarte mult timp.


Exista mai multe tipuri de sudura electrica si nu numai, care pot fi utilizate in diferite circumstante. In acest articol, vei putea sa descoperi cate tipuri de sudura sunt, ce avantaje si dezavantaje presupune fiecare dintre aceste tipuri de suduri electrice sau alternative, precum si alte informatii utile, precum domeniile in care se utilizeaza in mod comun sudarea ca procedeu.


Cuprins


1. Tipuri de sudura - ce este sudura, domenii de utilizare, avantaje si dezavantaje

2. Sudarea - principalele procedee de sudare si ce presupune fiecare

2.1. Tipuri de suduri - sudura WIG

2.2. Tipuri de sudura - MIG MAG

2.3. Ce este sudura TIG

2.4.Tipuri de sudare alternative - cu plasma, flacara sau prin electrolit invelit

1. Tipuri de sudura - ce este sudura, domenii de utilizare, avantaje si dezavantaje


Sudarea - definitie


Sudarea reprezinta procesul tehnologic prin care metalele sunt unite in mod permanent. Acest lucru se face prin topirea si conectarea lor, in vederea obtinerii unei legaturi solide. Sudura este printre cele mai vechi tehnici de fabricatie si are un rol extrem de important intr-o gama larga de industrii, de la constructii si fabricarea autovehiculelor, pana la productia de echipamente electronice si aero-spatiale. 


Domenii de utilizare ale sudurii


Sudura este o prezenta obisnuita in aproape orice ramura industriala moderna, fiind un proces esential pentru o varietate de domenii. In constructii, sudura se foloseste pentru asamblarea structurilor metalice specifice podurilor si cladirilor. In industria autovehiculelor, sudura este importanta pentru producerea celor mai multe dintre componentele metalice ale masinilor. 


Pe langa alte industrii, cum ar fi producerea de echipamente electronice si industriale sau industria nautica, sudura este si un procedeu care se poate folosi in proiectele de mica amploare. Altfel spus, si gospodarii obisnuiti pot sa apeleze la sudare pentru a-si pune in aplicare proiectele personale. 


Tipuri de sudura - ce este sudura, domenii de utilizare, avantaje si dezavantaje

Poza de Pete Wright pe Unsplash.com


Avantajele sudurii


Principalul avantaj al sudurii este capacitatea sa de a crea legaturi foarte solide si durabile intre materiale. In plus, sudura ofera o conexiune continua, fara sa lase spatii sau fisuri care ar putea sa genereze slabirea structurii create. Astfel, sudura devine un procedeu ideal pentru aplicatiile in care rezistenta structurala si fiabilitatea sunt absolut critice. In plus, sudura se poate efectua rapid si poate fi adaptata unei game variate de materiale, in functie de tipul lor si de grosimea acestora.


Dezavantajele sudurii


Desi este un procedeu popular si care ofera beneficii majore, sudura presupune si anumite dezavantaje. De exemplu, costul procesului. Uneori, acesta poate fi destul de ridicat, pentru ca presupune echipament de specialitate si personal calificat. Totusi, poti gasi solutii de aparate de sudura pe eGospodarul.ro, care sa iti ofere calitate buna a sudurii la pret avantajos. Sudura poate sa produca zone afectate termic in jurul zonei sudate, ceea ce poate sa slabeasca proprietatile metalului in jurul legaturii.


Acest dezavantaj poate sa fie contracarat prin alegerea cu atentie a tipului de sudura folosit de catre personalul care realizeaza lucrarea. Trebuie punctat si ca sudura poate sa fie destul de dificil de realizat sau chiar imposibil, in anumite circumstante, precum atunci cand se lucreaza folosind materiale foarte subtiri sau cand accesul la zona in care se doreste sudarea este limitat.


Asadar, sudura este un proces foarte important in industria moderna. Ea ofera legaturi solide si durabile intre metale, intr-o varietate de aplicatii. Cu toate acestea, exista si dezavantaje. In continuare, poti sa afli mai multe despre fiecare tip de sudura si ce avantaje si dezavantaje prezinta. 

2. Sudarea - principalele procedee de sudare si ce presupune fiecare


Pentru ca sudura sa fie una calitativa, se impune utilizarea unor tehnici, unor aparate si accesorii potrivite, precum si a unor echipamente de sudura calitative. Daca in ceea ce priveste echipamentele si aparatele de sudura, eGospodarul.ro iti sta la dispozitie cu o oferta bogata de scule electrice si unelte, pentru descoperirea tuturor tehnicilor de sudura, este necesar sa cunosti informatiile care urmeaza.

2.1. Tipuri de suduri - sudura WIG


Sudura WIG (Wolfram Inert Gas) este cunoscuta si sub denumirea de sudura cu arc electric sub protectie de gaz. Procedeele de sudare cu arc electric presupun utilizarea unui arc electric intre piesa de lucru si un electrod. Zona de sudura este protejata de un gaz inert, cum sunt argonul si heliul.


Avantajele sudurii WIG


  • are capacitatea de a produce suduri de inalta calitate, cu aspect curat si finisat;

  • permite un control precis al temperaturii si fluxului de gaz;

  • este ideala pentru lucrul cu materiale subtiri sau sensibile la caldura;

  • ofera o penetrare foarte buna;

  • permite sudura in pozitii variabile (verticale si orizontale);

  • permite obtinerea unor suduri uniforme si consistente;

  • se poate utiliza in medii cu acces limitat;

  • este putin susceptibila la fisuri si porozitate.


Dezavantajele sudurii WIG


  • este lenta si laborioasa, prin comparatie cu alte tehnici de sudare;

  • poate sa genereze costuri mai mari si timp mai lung de realizare;

  • necesita un nivel ridicat de calificare si experienta a operatorului;

  • echipamentele necesare pot fi costisitoare.


Tipuri de sudura. Tipuri de suduri - sudura WIG

Poza de Kyle Levesque pe Unsplash.com

2.2. Tipuri de sudura - MIG MAG


Sudura MIG (Metal Inert GAS) si MAG (Metal Active Gas) sunt doua tehnici asemanatoare de sudare, in care metalul de adaos se alimenteaza automat in zona de sudura, prin intermediul unui fir continuu. Arcul electric este intretinut intre piesa de lucru si acest fir. Diferenta majora dintre MIG si MAG este tipul de gaz care se utilizeaza la protejarea zonei de sudura. MIG utilizeaza gaz inert, cum este argonul, in vreme ce MAG foloseste un gaz activ (dioxid de carbon, de regula).


Avantajele sudurii MIG/MAG


  • viteza mare si eficienta in productie;

  • se poate realiza rapid;

  • este versatila si permite sudarea metalelor de grosimi si materiale diferite;

  • este usor de invatat si de aplicat;

  • presupune folosirea de echipamente accesibile din punct de vedere financiar.


Dezavantajele sudurii MIG/MAG


  • este un proces mai susceptibil la porozitate si incluziune, comparativ cu sudura WIG. Pot aparea defecte cand sudura MIG/MAG se aplica in conditii de vant sau in prezenta contaminantilor in atmosfera;

  • poate fi dificila sudarea materialelor sensibile la caldura. Transferul de caldura poate fi mai mare, comparativ cu alte tehnici de sudare. Cu ajustarile optime ale parametrilor de sudura, problemele pot fi gestionate, totusi. 

2.3. Ce este sudura TIG


Sudura TIG (Tungsten Inert Gas) este cunoscuta si sub denumirea de sudura cu arc electric sub protectia gazului de tungsten. Aceasta face parte din categoria de procedee de sudare cu arc electric intre un electrod din wolfram neconsumabil si piesa de lucru. Zona de sudura este protejeaza de un gaz inert, cum sunt argonul si heliul, in vederea prevenirii contaminarii si oxidarii metalelor. 


Exista mai multe tipuri de sudura TIG. Iata cum arata o clasificare a tipurilor de sudura TIG:


  1. Sudura TIG cu curent continuu - presupune adaugarea metalului de adaos in mod manual in zona de sudura. Se recomanda pentru sudarea otelului carbon, a otelului inoxidabil, precum si a aliajului de otel.


  1. Sudura TIG cu curent alternativ - utilizeaza un arc electric alternativ intre electrod si piesa de lucru, ceea ce permite curatarea oxidului de pe suprafata aluminiului, metal la a carui sudare este folosit acest tip de sudura cu precadere. De asemenea, ea poate fi folosita si la sudarea aliajelor din aluminiu, indeosebi in domeniul echipamentelor electronice si in industria aeronautica. 


  1. Sudura TIG de inalta frecventa - acest tip de sudura utilizeaza un generator de inalta frecventa pentru a initia si a mentine arcul electric intre electrod si piesa de lucru. Se foloseste in aplicatiile care necesita pornirea arcului fara contact fizic intre electrod si piesa de lucru. Este vorba, in general, despre sudura de precizie in medii cu acces limitat.


  1. Sudura TIG cu pulsare - implica alternarea intre curentul de sudare de baza si un curent de puls. Operatorul poate controla mai precis transferul de caldura si poate obtine suduri uniforme, consistente. Se utilizeaza, de regula, in aplicatii care presupun finisari estetice superioare si control precis al sudarii.


Tipuri de sudura. Ce este sudura TIG

Poza de Rob Lambert pe Unsplash.com


Avantajele sudurii TIG


  • precizie si control excelent asupra procesului de sudare;

  • ideala pentru lucrul cu metale subtiri si sensibile la caldura (cupru, aluminiu, inox);

  • ofera finisare curata si estetica, fara a produce stropi de metal sau zgarieturi;

  • ideala pentru aplicatii din industria alimentara sau cea medicala;


Dezavantajele sudurii TIG


  • procesul este lent si laborios, comparativ cu alte tehnici de sudare;

  • costurile implicate pot fi ridicate;

  • timpul de productie poate fi mare;

  • necesita calificare profesionala si experienta;

  • poate fi ineficienta la lucrul cu materiale groase;

  • viteza de sudare mai mica comparativ cu tehnica MIG/MAG.

2.4. Tipuri de sudare alternative - cu plasma, flacara sau prin electrolit invelit


Exista si alte tipuri de sudare, considerate a fi alternative. Printre acestea, se remarca sudarea cu plasma, sudarea prin presiune la flacara si sudarea cu electrod invelit. Iata de ce acestea pot fi solutii bune si de ce, din cate tipuri de sudura exista, sunt alese in anumite circumstante.


Sudura cu plasma - este o metoda avansata si precisa, care apeleaza la un jet de plasma ionizata pentru a topi metalele si ale uni intre ele. Tehnica ofera o precizie extrema si permite obtinerea de suduri de calitate inalta, intr-o varietate mare de materiale si grosimi. 


Avantajele sudarii cu plasma includ viteza mare si controlul bun al caldurii in zona de sudura, precum si precizia mare. Ea poate fi, insa, costisitoare si presupune experienta si calificare bune ale sudorului.


Sudarea cu flacara - este o metoda traditionala de sudare, care foloseste o flacara cu gaz in vederea topirii metalelor si unirii lor. Aceasta tehnica este deosebit de simpla si usor de realizat, iar echipamentele de care are nevoie operatorul sunt destul de ieftine si disponibile pe piata. 


Tipuri de sudura. Tipuri de sudare alternative - cu plasma, flacara sau prin electrolit invelit

Poza de Benjamin Wedemeyer pe Unsplash.com


Sudarea cu flacara se poate folosi pentru sudarea fontei, otelului si chiar a aliajelor de cupru. Este, insa, mai putin potrivita pentru metale precum titanul si aluminiul, care au sensibilitate mai mare la caldura. Dezavantajele tehnicii sunt viteza redusa si controlul limitat al caldurii, comparativ cu alte optiuni.


Sudarea prin electrolit invelit - sudarea prin electrolit invelit este o metoda care foloseste un electrod acoperit cu un invelis special. Acest invelis elibereaza un gaz de protectie in timpul sudarii, gaz care ajuta foarte mult la prevenirea oxidarii zonei de sudura, dar si a altor tipuri de contaminare. 


Tehnica se foloseste, in principal, in aplicatiile care presupun sudarea otelului aliat si a celui inoxidabil. Printre cele mai importante avantaje ale sudarii cu electrolit invelit se regasesc usurinta de utilizare, accesibilitatea echipamentelor necesare si adaptabilitatea la o gama larga de materiale.


Cu toate acestea, sudarea prin electrolit invelit poate sa fie mai putin precisa, comparativ cu alte variante. De asemenea, eficienta ei poate fi si ea mai mica. La fel ca in cazul fiecarui tip de sudare, prin intermediul echipamentelor calitative si a unei tehnici de lucru eficiente, carentele pot fi combatute. Totusi, este important sa se aleaga o tehnica adaptata fiecarui proiect in parte, in functie de metalele utilizate si de conditiile in care se lucreaza.


Tipuri de sudura. Tipuri de sudare alternative - cu plasma, flacara sau prin electrolit invelit

Poza de Syd Mills pe Unsplash.com


Pe eGospodar.ro ai acces la o gama de scule si echipamente electrice, inclusiv de dispozitive si accesorii pentru sudura. Tot in gama noastra de produse poti sa gasesti si echipamente pentru protectia muncii, care te ajuta sa sudezi in siguranta, daca alegi sa recurgi la un astfel de procedeu. Indiferent de experienta unui sudor, utilizarea metodelor de protectie este esentiala, pentru a evita accidentarile de orice fel.


In concluzie, acestea sunt cele mai importante informatii despre sudura, procedee de sudare TIG si alternative, si toate avantajele si dezavantajele importante ale fiecarei variante de sudare. Alegerea corecta a tehnicii de lucru, selectarea echipamentelor potrivite si cunoasterea modului de lucru cu aparatele de sudura sunt esentiale, astfel ca acest procedeu este recomandat sa se efectueze doar de catre cei care stapanesc foarte bine tehnicile de sudura.