
Accesul la apa reprezinta o necesitate esentiala pentru orice gospodarie, dar si pentru entitatile din domenii precum cel al constructiilor sau agricultura. Oamenii au nevoie de apa, pentru a-si desfasura in mod corect activitatile de zi cu zi, insa de multe ori apa nu este accesibila prin metode conventionale. Un exemplu de metoda conventionala este reprezentata de alimentarea cu apa de la o retea publica. In anumite zone, insa, aceste retele nu sunt disponibile. Astfel, intervine nevoia de a obtine apa prin alte metode.
Cu ajutorul unor pompe submersibile, lucrurile sunt cu mult simplificate. Acestea sunt echipamente special concepute pentru a pompa apa cu putere, catre suprafata. Apa poate fi folosita in diverse scopuri, de la alimentarea gospodariilor cu apa potabila sau menajera, pana la irigarea terenurilor agricole sau obtinerea apei necesare in constructii. Exista mai multe modele de pompe care pot fi utilizate in fiecare dintre aceste domenii. In aceste articol, vei afla cum poti alege cea mai buna pompa submersibila pentru nevoile tale.
1. Cele mai bune pompe submersibile - Clasificare TOP 3
Rolul pe care il are cea mai buna pompa submersibila pentru puturi este aductiunea apei in vederea utilizarii la nivel de gospodarii sau pentru irigarea terenurilor. De asemenea, pompele pot sa ajute la evacuarea apelor acumulate in urma inundatiilor sau la eliminarea apelor din lacuri si iazuri care trebuie sa fie desecate. Capacitatea echipamentelor de a-si indeplini aceste roluri este cu atat mai buna cu cat alegi un model din top pompe submersibile.
1.1. Cele mai bune pompe submersibile pentru apa murdara
Cu pompe submersibile pentru ape murdare pot fi drenate sau extrase acele ape din fantani, iazuri sau galerii de mina care contin particule de mici sau mari dimensiuni. Cand vine vorba despre acest tip de pompe submersibile, parerile specialistilor converg catre ideea ca ele sunt necesare chiar si in cazul in care se doreste evacuarea apelor murdare din fosele septice.
POMPA SUBMERSIBILA PROGARDEN TPS1500A, 2", 1.5KW, APA MURDARA, 300L/MIN, 14M, TOCATOR
Este o pompa submersibila special conceputa pentru pomparea apelor murdare din fose septice, subsoluri, pivnite etc. Este produsa din materiale de calitate si dispune de protectie la suprasarcina si supraincalzire.
POMPA SUBMERSIBILA TOTAL - APA MURDARA -750W
Model de pompa submersibila pentru apa murdara potrivita pentru uz la nivel casnic. Cantareste doar 6 kg si se instaleaza usor.
POMPA SUBMERSIBILA PENTRU APA MURDARA, 1100 W, 15 M
Este o pompa pentru ape murdare, cu inaltime de refulare de 15 metri. Motorul are putere ridicata, de 1100 W. Este ideala pentru uz rezidential, in medii rurale.
1.2. Cele mai bune pompe submersibile pentru apa curata
POMPA SUBMERSIBILA PROGARDEN 4STM4-10, 1.25", 750W, APA CURATA, 67L/MIN, 80M, 10 ETAJE
Este o pompa submersibila care pompeaza apa curata cu un debit maxim de 4 m3/h, la o inaltime maxima de refulare de 80 m. Adancimea maxima de imersie este de 30 de metri.
POMPA SUBMERSIBILA APA CURATA 0.7KW,1.1/4, 65L/MIN, 45M, 6 TURBINE
Este un model de pompa submersibila pentru apa curata cu motor puternic de 700 W. Debitul este de 65 litri pe minut, iar inaltimea de refulare este de 45 de metri.
POMPA SUBMERSIBILA RAIDER RD-WP24 APA CURATA 1100 W 4980 L/H INALTIME REFULARE 86 M INOX, 14 TURBINE
Pompa submersibila pentru apa curata, cu debit maxim de 4890 l/h si presiune maxima de 8,6 bar. Motorul are putere de 1100 W (1,5 CP).
2. Cum alegi cele mai bune pompe submersibile
Conform celor mai specializate pareri, pompele submersibile sunt cea mai performanta metoda de exploatare a apei de la adancimi ridicate. Atat in scopul utilizarii pentru consum casnic, cat si pentru irigarea terenurilor agricole, pompele sunt o solutie extrem de eficienta. Pentru ca acest lucru sa fie valabil, este esential ca pompa sa fie aleasa in mod corect. Iata care sunt recomandarile la pompe submersibile, in materie de criterii de alegere a unui model:
Debitul de apa necesar
Primul criteriu in functie de care afli care este cea mai buna pompa submersibila este debitul de apa necesar pentru nevoile tale. Debitul se explica in litri pe ora (sau pe minut), dar si in metri cubi pe ora si consta in cantitatea de apa pe care ai nevoie sa o transporte pompa intr-un interval de timp.
Adancimea de pompare
Trebuie sa determini adancimea la care se afla sursa de apa si sa alegi o pompa capabila sa functioneze la o adancime cel putin egala cu aceasta. Verifica cu atentie adancimea putului in care vei monta pompa, inainte de a alege modelul de pompa pe care sa il cumperi.
Inaltimea de refulare
Inaltimea la care trebuie pompata apa reprezinta distanta pe care pompa trebuie sa deplaseze apa astfel incat aceasta sa ajunga la consumatori (instalatii sanitare, echipamente de irigatie etc). Asigura-te ca alegi o pompa cu inaltime de refulare suficient de mare pentru nevoile tale.
Tipul de apa
Exista pompe de apa curata si pompe de apa murdara. Diferenta dintre cele doua categorii consta in faptul ca cele pentru apa murdara pot sa gestioneze si apa care prezinta impuritati de anumite dimensiuni. Testeaza apa pentru a determina ce tip de particule prezinta, iar in cazul in care este murdara, alege o pompa speciala, capabila sa gestioneze impuritatile in mod eficient.
Puterea motorului
Pompele submersibile au, in general, motoare electrice. Cu cat puterea este mai mare, cu atat motorul va reusi sa pompeze apa mai eficient, insa trebuie sa tii cont de faptul ca un motor mai puternic este si unul care va consuma mai multa energie.
Materialele de fabricatie
Si materialele din care este construita pompa submersibila pot face diferenta. In general, specialistii recomanda pompele cu carcasa din inox, material deosebit de rezistent la coroziune. Exista si modele cu carcasa din plastic sau din fonta, care pot da randament bun pe termen lung.
Acestea sunt cele mai importante criterii de care trebuie sa tii cont, pentru a putea alege o pompa submersibila potrivita pentru nevoile tale. Recomandarea noastra este sa apelezi la un specialist care sa te ajute sa selectezi modelul potrivit si sa te indrume in directia corecta si pentru a intelege exact de ce tip de pompa ai nevoie, in functie de necesitati si de tipul de apa la care doresti sa obtii acces.
3. Marci de pompe submersibile recomandate de eGospodarul.ro
Exista mai multe branduri care produc pompe submersibile, iar in oferta eGospodarul.ro gasesti modele de la firme de top. Alegerea pompei si in functie de brand este o idee excelenta, iar in continuare iti vom prezenta cele trei marci pe care ti le recomandam.
3.1. Marca ProGARDEN
ProGARDEN este o marca utilizata de catre compania ProENERG pentru importul de echipamente pentru gradinarit, echipamente agricole, pompe de apa si altele. Compania exista pe piata din anul 1997 si distribuie scule de calitate, aliniate standardelor actuale de calitate si durabilitate.
3.2. Marca Ruris
Ruris este o companie romaneasca, cu o experienta de peste 30 de ani pe piata. Ruris produce o multime de scule si echipamente utile la nivel de gospodarie, dar si in domenii industriale. Gratie investitiilor permanente in cercetare, dezvoltare si in achizitionarea de materii prime si tehnologii de ultima generatie, Ruris produce modele performante si longevive de pompe submersibile de apa curata si murdara, dar si suflante, generatoare de curent, compresoare, motofierastraie, motosape etc.
3.2. Marca Raider
Brandul Raider este o companie care si-a inceput activitatea in anul 2000 si care produce utilaje de constructii, scule pentru prelucrarea lemnului si a metalului, echipamente specializate pentru gradinarit, echipament auto, dar si pompe submersibile. Raider propune solutii moderne, fabricate in baza unor inovatii descoperite ca urmare a investitiilor in cercetare si dezvoltare. Produsele Raider, inclusiv pompele submersibile, sunt caracterizate de durabilitate si eficienta energetica.
4. Cum sa utilizezi pompa submersibila fara sa o defectezi
Pompele submersibile sunt scule deosebit de eficiente, atunci cand vine vorba despre exploatarea apei. Cu ajutorul unei pompe submersibile, poti sa obtii performante excelente pe termen indelungat, insa este foarte important sa te asiguri ca respecti cateva indicatii importante cu privire la modul de utilizare a echipamentului. Iata de ce sa tii cont:
Verificarea initiala a pompei
Inainte de a pune pompa in functionare, asigura-te ca ea dispune de un cablu electric bun, complet izolat. Verifica si carcasele si garniturile, pentru a te asigura ca nu exista scurgeri.
Pozitionarea potrivita
Pentru ca pompa sa nu se deterioreze, trebuie ca instalarea sa se faca intr-o pozitie optima in putul in care va fi scufundata. Asigura-te ca este acoperita suficient de apa si este amplasata la distanta suficienta de fundul fantanii, pentru a nu atrage murdarie sau sedimente.
Verificarea alimentarii electrica
Tine cont de amperajul si de tensiunea de alimentare pe care le recomanda producatorul, astfel incat sa alimentezi pompa de la o sursa potrivita cu modelul acesteia. De asemenea, alege un cablu de prelungire, daca este cazul, conform cu specificatiile pompei.
Protejarea impotriva uzurii
Pompele pot sa reziste foarte bine sub apa, fiind proiectate special in acest sens, insa trebuie sa eviti uzura inutila. Nu porni si opri frecvent pompa, deoarece aceasta actiune poate suprasolicita motorul. Asigura-te si ca pompa nu este pornita pe uscat, pentru a evita supraincalzirea motorului.
Curatarea pompei
Este esential sa cureti pompa in mod regulat de sedimente si impuritati. De asemenea, asigura-i mentenanta prin inlocuirea filtrelor, la nevoie, si verificarea sistemului de protectie impotriva coroziunii. Cu o mentenanta corecta, durata de viata a pompei poate fi prelungita.
Monitorizarea nivelului de apa
Verifica in mod regulat apa din put sau fantana, pentru a te asigura ca pompa dispune de suficienta apa pentru a functiona in mod corect. Daca pornesti pompa in absenta apei, motorul se poate defecta.
Protejarea pompei impotriva inghetului
In timpul iernii, asigura-te ca pompa dispune de protectie impotriva inghetului. Astfel, daca stii ca apa din fantana poate sa inghete, trebuie sa scoti pompa si sa o depozitezi la loc cald, pana la ameliorarea conditiilor meteo.
Depozitarea corecta a pompei
Daca nu folosesti pompa, aceasta trebuie sa fie depozitata la loc uscat si racoros, ferit de soarele puternic si de alte elemente agresive, precum substantele chimice. Astfel, vei putea evita deteriorarea aparatului.
In concluzie, acestea sunt cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont pentru a alege o pompa submersibila de calitate. Fie ca este vorba despre o pompa de apa murdara sau o pompa de apa curata, modelul in care investesti trebuie sa fie ales cu atentie. De asemenea, asigura-te ca respecti regulile prezentate, cu privire la intretinerea pompei, pentru a avea certitudinea ca durata de viata si randamentul echipamentului sunt maximizate.
Surse foto: eGospodarul.ro, Pixabay.com
5. Intrebari si raspunsuri comune despre cele mai bune pompe submersibile
Ce utilitate au pompele submersibile?
Modelele de pompe submersibile disponibile pe piata se pot folosi pentru a obtine acces la apa din puturi sau canale, cu scopul de a iriga terenurile agricole, dar si la extragerea apelor din izvoare subterane, pentru alimentarea cu apa potabila a locuintei. Totodata, o pompa submersibila poate avea si rolul de a drena zonele inundate.
Care sunt avantajele pompelor submersibile?
Principalele beneficii oferite de pompele submersibile sunt consumul redus de energie electrica, capacitatea de a functiona eficient sub apa, rezistenta in timp, capacitatea de a pompa apa de la adancimi foarte mari, catre inaltimi ridicate, precum si faptul ca nu implica crearea unui spatiu de montare complex.
Cum se instaleaza si se intretine pompa submersibila?
Pompa submersibila se instaleaza prin montarea in putul sau fantana care face legatura cu sursa de apa. Apoi, cablul electric trebuie conectat la o sursa de alimentare si, daca este cazul, pompa trebuie conectata la conducte. Intretinerea implica verificare si curatarea filtrelor in mod regulat, verificarea supapelor, a cablurilor electrice, precum si a motorului, pentru a identifica semnele de uzura sau deteriorare.
Cat timp poate sa functioneze o pompa submersibila?
Pompa submersibila cea mai buna poate sa functioneze oricat este necesar, atat timp cat este conectata la o sursa de curent electric si are acces la o sursa de apa cu o adancime conforma cu specificatiile oferite de catre producatorul pompei.
Se poate opri pompa de la sine, in timpul functionarii?
Exista posibilitatea ca pompa sa se opreasca in mod neasteptat, atunci cand este pornita. Daca se opreste, asigura-te ca nu exista probleme la nivelul conexiunii electrice sau al sursei de apa. In cazul in care totul functioneaza bine, exista posibilitatea sa prezinte defectiuni la nivelul mecanismului motor, astfel ca recomandarea noastra este sa mergi la un service pentru a cere ajutor de specialitate.