Măcinarea și prelucrarea cerealelor reprezintă operațiuni importante în diferite situații: obținerea hranei pentru animale, panificație, copt etc. Pentru a le realiza optim este nevoie de existența unui echipament specializat, de exemplu moara pentru cereale. Alegerea unui astfel de produs de către gospodari sau fermieri trebuie să se facă după o cercetare amănunțită a ofertei bogate existente pe piață.
În articolul de mai jos vei descoperi un top al celor mai bune produse, vei afla care sunt criteriile esențiale în vederea alegerii produsului potrivit, ce mărci sunt recomandate, precum și recomandări cu privire la folosirea și întreținerea morii pentru cereale sau răspunsuri la unele întrebări referitoare la subiect.
1. Cea mai bună moară pentru cereale - Clasificare TOP 3
Moara pentru cereale este un echipament necesar pentru măcinarea și prelucrarea cerealelor în vederea obținerii făinii de calitate sau a furajului necesar animalelor dintr-o fermă. Există diferite tipuri de mori pentru cereale (electrice, manuale, cu ciocane, cu role, cu piatră, cu șlefuire, pentru acasă sau industriale etc.). Fiecare moară are avantaje și dezavantaje proprii, așa că o alegere corespunzătoare trebuie să se facă în deplină cunoștință de cauză.
1.1. Alte produse recomandate de eGospodarul.ro
În funcție de necesități și de buget se poate opta și pentru alte produse cu caracteristici tehnice deosebite. Printre morile pentru cereale ce pot fi luate în considerare în vederea unei achiziții optime se numără și cele prezentate mai jos:
SET MOARA CEREALE SI STIULETI (2 ÎN 1) FERMAX, 300 KG/ORA, 220V, MOTOR 3.8KW INCLUS + SUPORT METAL
Moara electrică are motor de 3,8 kW, 3000 rot/min, 20 ciocănele, capacitate de producție de până la 300 kg/h, clasă de izolare D, greutate 23 kg. Vine cu următoarele accesorii incluse: butuc cu ciocănele și cuțite, sac colector, perie de curățat, șurubelniță, suport/picioare din metal.
TOCATOR FURAJE SI MOARA CEREALE MICUL FERMIER,CU TURBINA 30C, MOTOR 3 KW, 500 KG/ORA, 12 CIOCANELE
Moara de cereale are capacitate de mărunțire de 500 kg/h, greutate de 50 kg, 12 ciocănele, 3 cuțite port lamelă, 3 cuțite disc cu patru axe port ciocănele. Motorul are putere de 3KW.
MOARA ELECTRICA ELEFANT EM-1.1E, 3.9KW, 340 KG / H SITE - 2,3,4,5 MM / CUTIT LUCERNA , CUTIT FURAJE
Moara de cereale are mod de lucru hibrid, două cuțite și patru site de diferite dimensiuni. Puterea motorului este de 3900 W. Are viteză de rotație 3000 rot/min și capacitate de mărunțire de 340 kg/h. Cablul are o lungime de 1,5 m.
Moara electrică are motor de 3,9 kW cu condensator, 20 de ciocănele dispuse 4 x 5, cuvă dreptunghiulară 31 x 32 cm, adâncime de 16 cm, viteză de rotație de 3000 rpm, capacitate de mărunțire 300 kg/h, greutate 20 kg.
MOARA DE CEREALE, URUIALĂ ȘI BATOZĂ PORUMB 3 ÎN 1 NR.8, 2500 W, 500 KG/H
Moara de cereale este un model 3 în 1, ce cuprinde moara pentru uruială și batoza de porumb. Motorul are putere 2,5 kW și turație 3000 rpm. Moara are patru site, șaisprezece ciocănele, capacitate de curățare 250 kg/h, tip de prindere pentru banc și greutate de 40 kg.
2. Criterii esențiale de avut în vedere pentru alegerea morii pentru cereale
Alegerea morii pentru cereale este foarte importantă pentru persoanele care se ocupă cu fabricarea hranei pentru animale, cu producția de făină sau cu orice altă activitate ce implică într-un fel sau altul măcinarea și prelucrarea cerealelor. Selectarea unui produs potrivit, în funcție de necesitate, poate deveni dificilă, așa că este indicat să se țină cont de recomandările specialiștilor și de părerile altor clienți ce pot fi consultate pe diferite forumuri de pe Internet. Printre criteriile de care trebuie să se țină cont în alegerea morii pentru cereale se remarcă cele prezentate mai jos:
Scopul utilizării. Moara de cereale poate fi utilizată în diferite tipuri de activități: prepararea hranei pentru animale, realizarea de făină pentru a produce diferite produse de panificație, patiserie sau cofetărie etc. De regulă, este esențial ca persoana care are nevoie de un astfel de echipament să știe exact dacă îl va întrebuința pentru gospodărie, fermă sau pentru uz industrial, deoarece va avea nevoie de o moară cu diferite capacități pentru a face față cu brio;
Tipul de cereale măcinate. Unele dintre mori pot fi mult mai potrivite pentru măcinarea unor anumite cereale și furaje, ceea ce înseamnă că înainte de a face achiziția clientul trebuie să citească instrucțiunile producătorului cu privire la folosirea morii de cereale pentru a ști exact dacă aceasta este sau nu potrivită activității sale. Pe piață există mori care pot măcina diferite tipuri de cereale, semințe și alte materiale asemănătoare, cum ar fi grâu, orez, porumb, orz, secară, mazăre, fasole, sorg, hamei, oleaginoase etc.;
Capacitatea de încărcare a cuvei. Moara trebuie să aibă o capacitate corespunzătoare, pentru a putea face față nevoilor fermierului sau gospodarului. Dacă moara are o cuvă generoasă, atunci va oferi o cantitate mare de cereale măcinate, într-un timp scurt. În schimb, o cuvă cu dimensiuni reduse, va avea o capacitate de încărcare mică, iar alimentarea va trebui realizată de mai multe ori;
Puterea motorului. Morile de cereale pot avea diferite puteri ale motorului. Pentru a măcina mai repede o cantitate mai mare de furaje va trebui să se achiziționeze o moară cu un motor puternic. Acest lucru poate face diferența, mai ales atunci când gospodarul are mai multe animale de hrănit;
Ușurința în utilizare. Produsul achiziționat trebuie să aibă o greutate redusă pentru a putea fi manipulat cu ușurință. Desigur, există pe piață și produse care sunt dotate cu roți pentru a fi transportate rapid și lejer dintr-un loc în altul, acestea având o greutate mai mare. Interfața trebuie să fie simplu de întrebuințat, pornirea și oprirea motorului să se facă simplu, iar întreținerea să nu presupună operațiuni complexe.
3. Mărci de mori de cereale recomandate de eGospodarul.ro
Pentru a găsi un echipament potrivit necesităților este indicat să se aibă în vedere și producătorul. În general, este indicat să se opteze pentru mori de cereale fabricate de mărci de renume, deoarece acest aspect garantează, de foarte multe ori, performanțele, calitatea și rezistența.
3.1. Marca Micul Fermier
Micul Fermier este un brand românesc ce aparține companiei Golden Fish SRL ce oferă o gamă variată de produse și multe servicii de calitate superioară (garanție, consiliere, service, piese de schimb). Firma se remarcă prin grija pe care o manifestă față de necesitățile clienților, prin eficiență și calitate, dar și prin prețurile accesibile.
3.2. Marca Ruris
Ruris a apărut în anul 1993, în România și are un portofoliu care cuprinde peste 500 de produse puse în vânzare în țară sau străinătate. Obiectivele firmei sunt investiția masivă în tehnologie, dezvoltarea unor produse inovatoare, expansiunea geografică, optimizarea continuă și colaborarea pe termen lung cu clienții.
3.3. Marca Alpin
Produsele mărcii Alpin sunt apreciate pentru caracteristicile tehnice de top, pentru randament, eficiență, calitate și prețuri corecte. Firma vine în ajutorul tuturor meseriașilor și micilor fermieri cu cele mai avantajoase echipamente.
4. Recomandări utile pentru folosirea și întreținerea morii pentru cereale
După achiziție este vital să se folosească moara de cereale conform instrucțiunilor, deoarece acest lucru garantează durabilitatea. Moara trebuie asamblată corect încă de la început, iar părțile componente vor fi bine fixate. Specialiștii recomandă ca moara să fie utilizată doar cu tipul de cereale menționate de producător pentru a evita deteriorarea diferitelor părți componente.
Utilizarea morii se va face conform următorilor pași:
Înainte de prima utilizare se curăță componentele;
Se optează pentru grosimea de măcinare;
Se adaugă cerealele în rezervor;
Se alege viteza și se pornește moara;
Sunt măcinate cerealele.
După fiecare utilizare se va curăța moara cu o perie de furaje și grăunțe, apoi cu ajutorul apei se va spăla cu atenție cuva, ferindu-se piesele electrice de contactul cu umiditatea. Dacă este nevoie de ungere a diferitelor componente, atunci este important să se țină cont și de acest aspect.
Piesele uzate se vor schimba de fiecare dată când va fi nevoie. De regulă, este indicat ca acest lucru să se facă de un specialist, nu de către proprietar pentru a nu se pierde garanția sau pentru a nu se deteriora mai rău echipamentul. După folosire se va așeza moara de cereale într-un loc uscat, ferit de temperaturi extreme, în așa fel încât să nu existe vreo problemă cu motorul sau cu instalarea ruginii pe metal.
În concluzie, o moară de cereale eficientă va reuși, cu siguranță, să răspundă cu succes tuturor necesităților gospodarului sau fermierului. Alegerea ei trebuie să se facă în cunoștință de cauză, având în vedere caracteristicile tehnice și bugetul aflat la dispoziție.
Surse foto: egospodarul.ro
5. Întrebări și răspunsuri scurte despre cea mai bună moară pentru cereale
Ce este o moară pentru cereale?
Moara pentru cereale este un echipament cu ajutorul căruia se macină și se prelucrează cerealele, furajele sau alte materiale de acest fel.
Cum se alege cea mai eficientă moară de cereale?
Alegerea unei mori de cereale se face în funcție de recomandările specialiștilor, de părerile altor clienți și de unele aspecte importante.
Care este cea mai bună moară de cereale?
Cea mai bună moară de cereale este cea care reușește să răspundă tuturor necesităților proprietarului, fără să presupună cheltuieli suplimentare.
Care sunt avantajele morii de cereale?
Avantajele morii de cereale sunt: producția de făină proaspătă, măcinarea unei varietăți de semințe și cereale, economisirea banilor pe termen lung, versatilitate, control asupra calității, reducerea riscului de contaminare etc.
Cum se întreține moara de cereale?
Moara de cereale presupune curățare regulată, lubrifiere periodică și depozitare corectă.