Tabla este un material metalic cu popularitate deosebita intr-o multime de domenii. Atat la nivel industrial, cat si la nivel rezidential, aceasta ofera utilitati importante. Tabla este obtinuta din otel, adica din aliaj de fier si carbon. Aceasta reteta ii confera versatilitate si o durabilitate excelenta. In plus, fiind un material subtire, tabla isi obtine proprietatile din tratamentul de lamniare la rece sau cald la care este supusa pe parcursul procesului de productie. 


Tabla se foloseste in industrii precum industria auto, industria constructiilor, industria electronicelor si electrocasnicelor, dar si la nivel rezidential pentru diverse proiecte, inclusiv cele de amploare mare, precum renovarea sau construirea gospodariilor. Pentru ca proiectele in care este implicata tabla sa fie unele reusite, este important ca materialul sa fie corect montat. In acest sens, sudura tablei cu aparate de sudura potrivite este  esentiala.


Cuprins


  1. Sudura tabla - tipuri de sudura a tablei, importanta sudurii + alternative

  2. Sudura tabla auto, zincata, din inox, cu invertor si cu electrod sau din aluminiu - informatii si sfaturi pentru o sudare corecta


1. Sudura tabla - tipuri de sudura a tablei, importanta sudurii + alternative


Sudura este un proces tehnologic deosebit de complex si constituie un aspect foarte important in variate domenii industriale, precum si in constructii. Prin sudura, se obtin o multime de structuri durabile si functionale. Prin acest proces, doua sau mai multe piese dintr-un material se unesc, cu scopul de a forma o entitate unica, foarte solida. In cazul sudurii tablei, procesul este unul care implica atentie, cunostinte clare, abilitati practice si utilizarea unor echipamente de sudura potrivite.


Obiectivul principal, atunci cand este sudata tabla, consta in crearea unei legaturi permanente si foarte rezistente intre foile metalice, care trebuie sa fie in numar de minimum doua. Sudura tablei presupune integrarea structurilor moleculare ale materialului, fiind obtinuta o unitate coeziva, deosebit de omogena, ca urmare a actiunii caldurii sau a presiunii.



Importanta sudurii tablei in industrie si in constructii


Sudura tablei, precum si cea a altor structuri metalice au roluri esentiale in diverse domenii industriale, dar mai ales in industria constructiilor. Acest lucru transforma sudura intr-un procedeu important inclusiv la nivel rezidential. Daca esti un gospodar dedicat, ai putea ajunge sa ai nevoie de stapanirea tehnicilor si aparatelor de sudura prin care sa iti poti pune proiectele in aplicare. Iata care sunt toate motivele pentru care sudura este importanta:


Ajuta la obtinerea unor structuri fiabile si robuste - sudura joaca un rol foarte important in asigurarea rezistentei si soliditatii structurilor metalice. Prin crearea unei conexiuni omogene intre componentele din metal, sudura ajuta la formarea structurilor robuste care pot sa suporte conditii dificile de exploatare, precum si sarcini grele. 


Eficientizeaza procesele de fabricatie - procesul de sudura face posibila fabricarea unor produse si structuri foarte complexe, intr-un timp scurt. In multe industrii, sudura a ajuns deja sa fie automatizata, mai ales ca prin intermediul ei pot fi inlocuite alte tehnici mai complicate si mai putin eficiente de unire a materialelor metalice. Fireste, echipamentele folosite la nivel industrial sunt deseori mult mai complexe decat cele de care au nevoie sudorii amatori.


Permit inovatii in design si constructii - sudura ofera libertate creativa in constructia si design-ul structurilor metalice. Atunci cand este posibila unirea pieselor metalice in mod flexibil, sunt create optiuni excelente de inovare in arhitectura, constructii si inginerie.

Contribuie la repararea si intretinerea durabila a structurilor - in cazul structurilor metalice deteriorate, sudura poate fi folosita cu scopul de a le repara si de a le reda rezistenta originala. Astfel, durata de viata a obiectelor metalice este prelungita, iar nevoia de inlocuire completa este eliminata. Din acest motiv, sudarea tablei subtire este un subiect de interes si pentru gospodarii care vor sa isi intretina gospodaria.


Tipuri de sudura pentru tabla


Sudura tablei cu electrod - denumita si sudura manuala sau sudura cu arc electric, aceasta metoda este deosebit de populara. Acest tip de sudura presupune generarea unui arc electric intre electrodul de sudura si tabla. Ambele suprafete se topesc, iar apoi se solidifica sub forma unei conexiuni sudate. Metoda are aplicabilitate in cazul foarte multor metale, inclusiv aluminiu, cupru sau otel. Astfel, ea este potrivita si pentru a suda tabla.


Sudura tablei cu gaz inert - tehnicile precum TIG (Tungsten Inert Gas) sau MIG (Metal Inert Gas) presupun folosirea gazelor inerte pentru protejarea zonei de sudura, inainte de contaminarea atmosferica. Tehnicile sunt folosite in procesele in care este implicata sudura tablei cu scopul obtinerii unor rezultate de o precizie foarte ridicata si cu o finisare de calitate, precum in cazul sudurii tablei auto.


Sudura oxiacetilenica - acest tip de sudura presupune folosirea unei flacari generate prin arderea acetilenei si a oxigenului, cu scopul de a topi metalelele. Tehnica se foloseste in repararea sau modificarea detaliilor metalice. Se poate utiliza pentru prelucrarea metalelor precum otel, alama sau bronz.


Sudura prin presiune - denumita si sudura cu rezistenta, acest tip de sudura implica aplicarea presiunii asupra zonelor de sudura care sunt incalzite prin inductie sau electric. Tehnica este utilizata in fabricarea industriala a produselor din metal, fiind o alta varianta de sudura a tablei auto.


Sudura in puncte a tablei - implica aplicarea localizata a caldurii, pentru unirea materialelor metalice. O masina de sudura in puncte genereaza impulsuri de curent electric scurte intre piesele de tabla, topind temporar zone de suprafata foarte mica. In acelasi timp, presiunea aplicata aduce suprafetele metalice in strans contact, pentru formarea punctelor de sudura. Metoda este eficienta in vederea unirii rapide a materialelor subtiri si se foloseste si ea in domenii precum industria auto, dar si in industria electrocasnicelor.



Alternative la sudarea tablei


Exista si alternative eficiente la sudura tablei, care sunt folosite uneori cu scopul de a evita problemele potentiale asociate cu sudura, dar si pentru a satisface anumite nevoi specifice existente in diferite domenii. Un exemplu important este folosirea tehnicilor de prindere mecanica, precum niturile sau suruburile, pentru a uni partile de tabla. Aceasta varianta ofera beneficii precum demontarea usoara si asamblarea rapida, fara a fi necesara deformarea materialului ca urmare a expunerii la temperaturi inalte.


Lipirile chimice efectuate cu ajutorul unor pistoale de lipit speciale sunt o alta varianta, care implica folosirea unor adezivi conceputi special pentru a permite conectarea pieselor de tabla. Lipirea ofera o solutie curata si se utilizeaza in aplicatii in care aspectul este esential, dar si in cazurile in care sudura clasica nu este posibila.


Exista si variante alternative moderne, precum sudarea cu ultrasunete sau lipirea cu laser. In anumite domenii, acestea sunt populare datorita incalzirii reduse a materialului si preciziei foarte ridicate in unirea pieselor din tabla. Fiecare alternativa are avantaje si dezavantaje, alegerea fiind una care poate sa varieze de la caz la caz, in functie de necesitati si preferinte.



Daca esti interesat, totusi, mai mult de sudura decat de alte variante, trebuie sa stii ca ea este o actiune complexa, pe care trebuie sa o cunosti in profunzime pentru a putea sa ii fructifici potentialul la maxim. In continuarea articolului, vei putea afla mai multe despre sudura structurilor de tabla si vei putea descoperi si un set de sfaturi importante, pe care merita sa le iei in considerare cand vrei sa sudezi tabla.

2. Sudura tabla auto, zincata, din inox, cu invertor si cu electrod sau din aluminiu - informatii si sfaturi pentru o sudare corecta


Tipul de tabla sudat si domeniile in care se apeleaza la acest procedeu fac o diferenta semnificativa, in materie de metode de a suda. In continuare, poti afla ce presupune sudura tablei, in functie de tipul de material din care este produsa tabla.


Sudura tablei din inox


Tabla din otel inoxidabil este celebra pentru faptul ca ofera o rezistenta excelenta la coroziune si un aspect estetic foarte placut. Pentru a realiza sudura inoxului, se folosesc tehnici precum MIG sau TIG (sudura cu gaz inert). Sudura TIG ofera control ridicat si precizie, fiind ideale pentru aplicatii cu necesar ridicat de finisare estetica. Sudura MIG este mai rapida si mai eficienta, fiind alternativa preferata a celor care au proiecte cu accent pus pe productivitate. 


Sudura tablei din aluminiu


Aluminiul este un metal usor si foarte durabil, iar tabla din aluminiu se foloseste pentru calitatile sale anti-corozive. Ea nu rugineste, insa pentru a putea sa ofere toate aceste calitati este important ca sudarea sa se faca in mod corect. Tehnica cea mai populara pentru sudarea tablei din aluminiu este tehnica TIG, aceasta fiind frecvent utilizata pentru evitarea problemelor asociate cu oxidarea. TIG este garantul sudurilor curate si puternice, insa trebuie ca echilibrul dintre viteza de deplasare si intensitatea curentului electric sa fie optim, pentru ca deformarile si fisurile zonei de sudura sa fie evitate.


Sudura tablei galvanizate


Sudura tablei zincate, asa cum mai este denumita tabla galvanizata, se face prin tehnici precum MIG sau sudarea cu electrod acoperit. Tabla galvanizata este acoperita cu un strat suplimentar de zinc, menit sa previna coroziunea. Este crucial ca acesta sa fie indepartat din zona de sudura, pentru a fi obtinuta o conexiune solida intre materiale. 



Sudarea tablei auto


Tabla folosita in industria auto este deseori produsa din otel carbon sau din alte aliaje specifice. Pentru ca aceasta sa fie sudata, se folosesc tehnicile MIG si MAG (Metal Active Gas), celebre pentru versatilitatea si viteza pe care o ofera. Prin tehnicile MIG si MAG se unesc elementele caroseriei auto si se obtin suduri rezistente, care garanteaza protectie buna in caz de impact.


Sudura cu invertor si cu electrod - ce prefera gospodarii?


Sudura tablei cu invertor


Sudarea cu invertor este o tehnologie moderna, care apeleaza la un invertor electronic cu scopul de a controla curentul electric. Sudura electrica a tablei subtire ofera un control foarte precis asupra procesului de sudare, permitand ajustari rapide ale parametrilor de unire a materialelor. In cazul tablei subtiri si a materialelor foarte sensibile, invertorul se poate regla pentru a minimiza deformarea si pentru a garanta o penetrare uniforma. Tehnologia se foloseste in domeniile in care sunt necesare precizia si eficienta la cote inalte.



Sudarea tablei cu electrod

Sudarea cu electrod, denumita si sudura manuala cu arc electric presupune folosirea unui electrod acoperit, cu scopul de a furniza materialul de adaos si fluxul de lucru necesar. Metoda este foarte versatila si se poate aplica pe diverse tipuri de tabla. In cazul tablelor subtiri, trebuie controlat foarte bine curentul electric si utilizat un electrod potrivit, pentru a fi evitate deformarile sau gaurile in material. Tehnica cu electrod este preferata gospodarilor, precum si a meseriasilor care lucreaza in ateliere mici. Ea nu se foloseste in productia de masa.


Asadar, sudarea diverselor tipuri de tabla implica abordari specifice in functie de tipul materialului. Alegerea corecta a tehnicilor de sudare si a echipamentelor este esentiala, in vederea obtinerii unor structuri durabile si calitative. Tehnologiile precum sudarea cu invertor sunt foarte populare in medii industriale, in vreme ce sudura cu electrod ramane preferata gospodarilor. 


7 sfaturi esentiale pentru sudura tablei 


  1. Alege tehnica potrivita - fiecare tip de tabla vine cu proprietati distincte, care influenteaza alegerea tehnicilor utilizate.  De exemplu, pentru tabla subtire, metodele precum TIG sau MIG sunt cele mai potrivite.


  1. Documenteaza-te - dupa ce ai determinat ce tip de tabla ai de sudat si ai identificat tehnica recomandata, studiaza foarte bine ce presupune aceasta, precum si care sunt materialele si echipamentele necesare, daca vrei sa sudezi pe cont propriu.


  1. Regleaza parametrii de sudare - printre amanuntele esentiale referitoare la tehnica de sudura, controlul parametrilor cum sunt curentul, viteza de deplasare si tipul de gaz de protectie joaca un rol esential. Parametrii se regleaza in concordanta cu grosimea materialului, astfel incat sa se evite subincalzirea sau supraincalzirea tablei.


  1. Alege materialul de adaos potrivit - la sudura tablelor subtiri, indeosebi, alegerea materialului de adaos trebuie sa fie facuta in compatibilitate cu tabla de baza, pentru ca rezultatele sa fie solide si omogene.


  1. Pregateste suprafata in mod corespunzator - o buna pregatire a suprafetelor este esentiala, pentru a fi obtinuta o sudura de calitate. Suprafetele de sudura trebuie sa fie curate, degresate si fara urme de rugina sau alte impuritati.


  1. Foloseste echipament de protectie - sudura poate genera radiatii periculoase, emisii de fum si alte elemente nocive pentru corpul uman. Foloseste echipamente pentru protectia muncii, cum sunt mastile de sudura, ochelarii de protectie si hainele cu proprietati ignifuge.


  1. Testeaza - inainte de a incepe proiectul principal, poti sa iti testezi tehnica pe bucati de material de testare. Acest lucru iti permite sa ajustezi setarile si sa te familiarizezi cu echipamentele si cu materialele. Cand incepi sa lucrezi serios, vei putea sa respecti deplasarea uniforma a sursei de caldura si sa controlezi arcul electric cu precizie.



In concluzie, sudura tablei din aluminiu, din inox, dar si cea a altor tipuri de tabla presupune utilizarea unor tehnici si echipamente potrivite. Pe eGospodarul.ro gasesti sculele de care ai nevoie pentru a putea sa obtii rezultatele dorite cand sudezi tabla, fara a-ti pune in vreun moment siguranta in pericol. Alege sa lucrezi folosind echipamentele pe care le poti comanda de pe site-ul nostru, pentru suduri solide si securitate deplina in timpul procesului de munca!


Sursa foto: Unsplash.com